Wpis z mikrobloga

#kredythipoteczny #dom #banki #nbp

Mam pytanie. Wiem, że zielonka. Konto tu miałem 14 lat, ale usunąłem kiedyś. Czytam regularnie wiem co i jak.
W marcu roku ubiegłego wziąłem KH na 380k. Zarabiamy z żoną łącznie ok. 13k. Rata aktualnie wynosi 2600zł. Mamy oprocentowanie zmienne (nie bardzo oferowali nam stałe).
Aktualne oprocentowanie to 6,58%. Ostatnio dzwoniłem do banku i zaproponowali mi zmianę na raty stałe na 5 lat - oprocentowanie 8,2%, ratka byłaby ok. 3000zł.

I się zastanawiam, bo z jednej strony czytam, że już mocno nie chcą podnosić i to hamuje, ale z drugiej strony Jaszczomp to debil nieobliczalny.

Co radzicie, przechodzić na stałe?

@mickpl co myślisz?
  • 17
@G1G1G1: Jak bank sam proponuje to mocno podejrzane. Departament ryzyka pewnie wyliczył, że stopy wzrosną max do 8 43639784 spadną, dlatego dają stałe na 8,2 ( ͡ ͜ʖ ͡) W końcu robią to, żeby zarobić

@JackDaniels: oczy, a rok temu dawali stałe na 3% bo byli pewni że nie wzrośnie? Skończcie te teorie spiskowe

A departament ryzyka nie musi nic liczyć, jest coś takiego jak
@G1G1G1: Tylko nie pomyśl, że bank tak się troszczy o Twoje finanse, że sam z siebie proponuje zmianę rat na stałe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ci co zmienią raty na stałe, mogą się nieźle wpakować, bo co jeśli za 2 lata wszystko się uspokoi. Będziesz 3 lata płacił ratę kredytu po zawyżonym oprocentowaniu, spłacał jakiś niewielki procent kapitału, a znacząca większość to będą odsetki. Bank zarobi, kredytobiorcy
Pociąg ze stałym odjechał w lutym. Jesteśmy w okolicach szczytu inflacji - stopy wzrosną jeszcze do poziomu 7-8%, czyli do poziomu proponowanego stałego i potem utrzymają się na tym poziomie, następnie będzie spadek, więc na przestrzeni 5 lat na 98% rata spadnie poniżej stałego które aktualnie oferują.

@kaaban: xd
@Banacek: mam odłożone 50k, ale szukam samochodu, bo mój 18letni trupek niby jeździ, ale w każdej chwili może przestać. @madryinaczej: tak jak pisałem w pierwszym poście: 14 lat byłem aktywnym wykopkiem, znam ekspertyzy - pytałem żeby wiedzieć czego nie robić.