Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje pomocy, bo ostatni raz na weselu byłem przed covidem, więc stawki się pewnie mocno zmieniły. Wesele w Radomiu, bez poprawin, z hotelem na jedną noc. Para młoda z warszawy, niezbyt bogaci. 4 lata temu bym włożył 500-600zl, ale teraz bardziej myślę 1000+ od pary. Jak wygląda sytuacja? Ile wkładać?

#polska #inflacja #wesele #malzenstwo #p0lka #niebieskiepaski #radom
#wesele

Ile do koperty od pary

• Mniej niż 400 19.8% (64)
  • 500 19.5% (63)
  • 600 9.0% (29)
  • 700 6.5% (21)
  • 800 13.3% (43)
  • 900 0.9% (3)
  • 1000 15.5% (50)
  • 1100 0.3% (1)
  • 1200 1.9% (6)
  • Więcej niż 1200 13.3% (43)

Oddanych głosów: 323

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vilay: Jakby mnie ktoś zaprosił na impreze i bym miał mu za tą impreze zapłacić to bym sie czuł conajmniej dziwnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) 200zl w koperte, w nominałach 10zl i jazda kawalerze
  • Odpowiedz
@vilay byłem u znajomej w zeszłym miesiącu. Tak samo, pokój na jedną noc bez poprawin.
800 złotych jeśli Ci zależy żeby wyszli w miarę na zero.
  • Odpowiedz
@OxygenJunkie: Zależy czy pracujesz, czy studiujesz itd. Ja bym wrzucił 4-6 stówek za same talerzyki jako student, a za hotel bym dorzucił 2 stówki za 2 osoby. Czyli tak 600 zł minimum, 800 to już kulturalnie moim zdaniem.
  • Odpowiedz
@vilay: Jeśli chcesz "za siebie zapłacić" to za same talerzyki 500zł od pary + 150zł nocleg (+/- jeśli hotel jest przy sali dają okazyjne ceny). Inną sprawą jest to, że wesela nie robi się żeby się zwróciło więc dajesz tyle na ile Cię stać.
  • Odpowiedz
Jakby mnie ktoś zaprosił na impreze i bym miał mu za tą impreze zapłacić to bym sie czuł conajmniej dziwnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) 200zl w koperte, w nominałach 10zl i jazda kawalerze

@H0nney: jak ktos zaprasza na impreze to za nia placi, nawet tych 200zł bym nie dal, wystarczy jakis prezent, a koperty to moge dawac komus jako lapowke, a nie za zaproszenie na wesele
  • Odpowiedz
@vilay: 600 zł łącznie od pary za "talerzyk" to wg mnie takie minimum aby obie strony były zadowolone i nie było to obciążające finansowo.

Jak do tego dorzuca się jeszcze jakiś prezent o który prosili młodzi (alko, coś na schronisko/dom dziecka itp). to generalnie jest ok i pozostaje dorzucić za nocleg.

Jak żadnego prezentu nie dajecie, lubicie Młodych to może być 800 za talerzyk + nocleg, więc tak 900-1000 będzie
  • Odpowiedz