Mirki potrzebuje pomocy, bo ostatni raz na weselu byłem przed covidem, więc stawki się pewnie mocno zmieniły. Wesele w Radomiu, bez poprawin, z hotelem na jedną noc. Para młoda z warszawy, niezbyt bogaci. 4 lata temu bym włożył 500-600zl, ale teraz bardziej myślę 1000+ od pary. Jak wygląda sytuacja? Ile wkładać?
@vilay: Jakby mnie ktoś zaprosił na impreze i bym miał mu za tą impreze zapłacić to bym sie czuł conajmniej dziwnie ( ͡°͜ʖ͡°) 200zl w koperte, w nominałach 10zl i jazda kawalerze
@OxygenJunkie: Zależy czy pracujesz, czy studiujesz itd. Ja bym wrzucił 4-6 stówek za same talerzyki jako student, a za hotel bym dorzucił 2 stówki za 2 osoby. Czyli tak 600 zł minimum, 800 to już kulturalnie moim zdaniem.
@vilay: Jeśli chcesz "za siebie zapłacić" to za same talerzyki 500zł od pary + 150zł nocleg (+/- jeśli hotel jest przy sali dają okazyjne ceny). Inną sprawą jest to, że wesela nie robi się żeby się zwróciło więc dajesz tyle na ile Cię stać.
Jakby mnie ktoś zaprosił na impreze i bym miał mu za tą impreze zapłacić to bym sie czuł conajmniej dziwnie ( ͡°͜ʖ͡°) 200zl w koperte, w nominałach 10zl i jazda kawalerze
@H0nney: jak ktos zaprasza na impreze to za nia placi, nawet tych 200zł bym nie dal, wystarczy jakis prezent, a koperty to moge dawac komus jako lapowke, a nie za zaproszenie na wesele
@vilay: 600 zł łącznie od pary za "talerzyk" to wg mnie takie minimum aby obie strony były zadowolone i nie było to obciążające finansowo.
Jak do tego dorzuca się jeszcze jakiś prezent o który prosili młodzi (alko, coś na schronisko/dom dziecka itp). to generalnie jest ok i pozostaje dorzucić za nocleg.
Jak żadnego prezentu nie dajecie, lubicie Młodych to może być 800 za talerzyk + nocleg, więc tak 900-1000 będzie
#polska #inflacja #wesele #malzenstwo #p0lka #niebieskiepaski #radom
#wesele
Ile do koperty od pary
800 złotych jeśli Ci zależy żeby wyszli w miarę na zero.
@saggitarius_a: rok 2015 pozdrawia :)?
@H0nney: jak ktos zaprasza na impreze to za nia placi, nawet tych 200zł bym nie dal, wystarczy jakis prezent, a koperty to moge dawac komus jako lapowke, a nie za zaproszenie na wesele
Jak do tego dorzuca się jeszcze jakiś prezent o który prosili młodzi (alko, coś na schronisko/dom dziecka itp). to generalnie jest ok i pozostaje dorzucić za nocleg.
Jak żadnego prezentu nie dajecie, lubicie Młodych to może być 800 za talerzyk + nocleg, więc tak 900-1000 będzie