Aktywne Wpisy
kazik34 +131
EvilToy +82
Komentarze pod tweetami Kamila Dobrogowskiego z Lewicy i jego chłopaka zawsze dostarczają soczystego prawackiego kontentu.
O to w jaki sposób wyrażają się dorośli konserwatywni mężczyźni. Wybrałem same najgorsze komentarze, ale w ogóle nie musiałem szukać. Screeny w komentarzach:
O to w jaki sposób wyrażają się dorośli konserwatywni mężczyźni. Wybrałem same najgorsze komentarze, ale w ogóle nie musiałem szukać. Screeny w komentarzach:
Zastanawiam się głównie nad i5-12400 i ryzen 5 5600g, gdzie bardziej skłaniam się do ryzena ze względu na podobno lepszą grafikę. Komputer nie będzie nigdy wyposażony w dedykowaną grafikę, będzie pracował w FULL-HD 1920x1080, a jedyna możliwość jego rozbudowy to dołożenie pamięci RAM, stąd preferowane 4 sloty w płycie głównej i wyjście HDMI i DVI lub inne.
Budżet to około 2300 zł, promocje są niewskazane, bo zakup będzie realizowany mniej więcej za miesiąc (zamówienie publiczne). No i im dłuższa bezawaryjność czy gwarancja tym lepiej- planowane użycie komputera to pewnie z 10 lat. Stąd preferowane produkty z gwarancją pięcioletnią lub dłuższą. Podkręcania nie będzie.
Wstępnie planowałem:
1. Procesor: Ryzen 5600g 900zł + stokowy cooler
2. Płyta główna: 4 sloty RAM, hdmi + inne wyjście, nie bardzo widzę różnice między chipsetami A320, B450 czy A520 około może taka: ASRock B450M Pro4 R2.0? 420 zł
3. Obudowa: np. Zalman T6 150 zł (na pewno bez RGB i szyby)
4. Dysk: WD 500GB M.2 PCIe NVMe Blue SN570 260 zł (pojemność dysku 480-512 GB)
5. RAM: co najmniej 16 GB np. Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper Steel ok. 350 zł
6. Zasilacz: tu głównie mnie zastanawia czy warto brać 500 W które nigdy nie zostaną osiągnięte czy jakiś:
be quiet! Pure Power 11 350W 80 Plus Bronze za 250 zł lub 350 zł za zasilacz z 10 letnią gwarancją
Wszelkie sugestie i uwagi mocno wskazane, z góry dzięki za pomoc!
#komputery
1. jesteś pewien, że na integrze nie będzie Ci widok modeli ścinał?
sam procesor 12400 powinien być nieco wydajniejszy, ale wątpię, ze zobaczysz tę różnicę w pracy bez stopera.
2. 420zł? za ok 420 masz b550m pro4. zdecydowanie nie ten asrock b450 jak on kosztuje 420zł tam gdzie chcesz kupić.
3. w tym budżecie i bez grafiki w zasadzie bez znaczenia, nie powinno się grzać w jakiejkolwiek.
5. na firmę
2. 420 zł - tak oszacowałem, raczej nie zależy mi na innych funkcjach niż PXE boot, czy ewentualnie WoL. no i żeby były co najmniej dwa wyjścia wideo np. HDMI + DVI, a takto może być jak najtańsza zapewniająca normalną/stabilną/bezpieczną pracę.
5. Czyli dowolny? Radiatory jakieś muszą być? Czy "gołe" ramy wystarczą? Niestety wątpię czy zaoszczędzę
starsze chipsety mogą nie wspierać tego ryzena na fabrycznym biosie bez aktualizacji, a biosu nie zaktualizujesz
czy to DC-DC dla samego procka jest tego warte? czy jest po prostu lepsze/trwalsze?
czy płyta Gigabyte B450M DS3H V2 "ujdzie" czy ma jakieś mankamenty? czy też Płyta główna MSI B450-A Pro Max jest pod jakimiś względami dużo lepszy
@Obronca_Ucisnionych: pod względem sekcji zasilania a pro jest lepsza, i ds3h nie pozwala