Wpis z mikrobloga

Potrzebuję kupić komputer do pracy biurowej ze zintegrowaną grafiką (AutoCAD, proste modele w Revit)
Zastanawiam się głównie nad i5-12400 i ryzen 5 5600g, gdzie bardziej skłaniam się do ryzena ze względu na podobno lepszą grafikę. Komputer nie będzie nigdy wyposażony w dedykowaną grafikę, będzie pracował w FULL-HD 1920x1080, a jedyna możliwość jego rozbudowy to dołożenie pamięci RAM, stąd preferowane 4 sloty w płycie głównej i wyjście HDMI i DVI lub inne.
Budżet to około 2300 zł, promocje są niewskazane, bo zakup będzie realizowany mniej więcej za miesiąc (zamówienie publiczne). No i im dłuższa bezawaryjność czy gwarancja tym lepiej- planowane użycie komputera to pewnie z 10 lat. Stąd preferowane produkty z gwarancją pięcioletnią lub dłuższą. Podkręcania nie będzie.
Wstępnie planowałem:

1. Procesor: Ryzen 5600g 900zł + stokowy cooler
2. Płyta główna: 4 sloty RAM, hdmi + inne wyjście, nie bardzo widzę różnice między chipsetami A320, B450 czy A520 około może taka: ASRock B450M Pro4 R2.0? 420 zł
3. Obudowa: np. Zalman T6 150 zł (na pewno bez RGB i szyby)
4. Dysk: WD 500GB M.2 PCIe NVMe Blue SN570 260 zł (pojemność dysku 480-512 GB)
5. RAM: co najmniej 16 GB np. Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper Steel ok. 350 zł
6. Zasilacz: tu głównie mnie zastanawia czy warto brać 500 W które nigdy nie zostaną osiągnięte czy jakiś:
be quiet! Pure Power 11 350W 80 Plus Bronze za 250 zł lub 350 zł za zasilacz z 10 letnią gwarancją

Wszelkie sugestie i uwagi mocno wskazane, z góry dzięki za pomoc!
#komputery

• 6
@Obronca_Ucisnionych:
1. jesteś pewien, że na integrze nie będzie Ci widok modeli ścinał?
sam procesor 12400 powinien być nieco wydajniejszy, ale wątpię, ze zobaczysz tę różnicę w pracy bez stopera.
2. 420zł? za ok 420 masz b550m pro4. zdecydowanie nie ten asrock b450 jak on kosztuje 420zł tam gdzie chcesz kupić.
3. w tym budżecie i bez grafiki w zasadzie bez znaczenia, nie powinno się grzać w jakiejkolwiek.
5. na firmę
@10129: 1. Tak, mam parę komputerów z 7700 i 8400/9400 i jest na razie ok.
2. 420 zł - tak oszacowałem, raczej nie zależy mi na innych funkcjach niż PXE boot, czy ewentualnie WoL. no i żeby były co najmniej dwa wyjścia wideo np. HDMI + DVI, a takto może być jak najtańsza zapewniająca normalną/stabilną/bezpieczną pracę.
5. Czyli dowolny? Radiatory jakieś muszą być? Czy "gołe" ramy wystarczą? Niestety wątpię czy zaoszczędzę
2. ten procesor ma bardzo niski pobór prądu więc na każdej powinno to działać, sekcja zasilania nawet bez radiatorów powinna dać radę. Tylko bym miał wątpliwości co do długo wiecznosći tych najtańszych. a520 mają 2 sloty na ram tylko, a możesz chcieć sobie kiedyś dokupić ramu do projektowania i bym raczej w coś z 4 celował.

starsze chipsety mogą nie wspierać tego ryzena na fabrycznym biosie bez aktualizacji, a biosu nie zaktualizujesz
@10129: wygląda na to że jednak zdecyduję się przejść na 32 RAMu,
czy to DC-DC dla samego procka jest tego warte? czy jest po prostu lepsze/trwalsze?
czy płyta Gigabyte B450M DS3H V2 "ujdzie" czy ma jakieś mankamenty? czy też Płyta główna MSI B450-A Pro Max jest pod jakimiś względami dużo lepszy
DCDC to lepsza regulacja napięć (mniejsze wahana) głównie, z tego co pamiętam to przy obciążaniu wszystkich linii zwłąszcza (a tego nie będziesz robił normalnie i tak).Nie jest to konieczność, ale jest ogólnie lepsze

czy płyta Gigabyte B450M DS3H V2 "ujdzie" czy ma jakieś mankamenty? czy też Płyta główna MSI B450-A Pro Max jest pod jakimiś względami dużo lepszy

@Obronca_Ucisnionych: pod względem sekcji zasilania a pro jest lepsza, i ds3h nie pozwala