Wpis z mikrobloga

Tak zbiera mi się na refleksje, byłem ponad tydzień w Polsce na urlopie, pierwszy raz od roku, pierwszy raz jak dla mnie długi czas upłynął od ostatniego pobytu i spędziłem ten czas dosyć towarzysko, ale już nie wyobrażam sobie wrócić na stałe do tego kraju. W Polsce było mi po prostu dziwnie, ja wbijam rano zadowolony do sklepu, pierwsze zakupy w Polsce od roku, mówię do sklepowej dzień dobry, a ta mina naburmuszona i takie no dzień dobry... koniec zakupów, ani me, ani be, żadnego nawet do widzenia, tymczasem w DE - einen schönen Tag noch! Gleichfalls! - praktycznie zawsze
Co nie wbiłem na zakupy do tego sklepu to jacyś ci wszyscy ludzie praktycznie bez humoru, jestem w kolejce a jedna sklepowa do drugiej na pół sklepu czy ją swędzi kilka razy pyta, no wtf?
Idę do innego małego sklepu w stylu lewiatan albo jeszcze mniejszy, babka zaczyna mi bez pytania czytać ceny lodów, byłem kupić babci lody bo miała ochotę i w sumie ja też xD wybrałem jej z 5 sztuk i chciałem jakiegoś sobie - ale ten kosztuje 5.20 zl i od tego momentu czytała, (kolejka w sklepie a ona na glos to czytała)
praktycznie do końca, tak jakbym na te lody nie miał, to głupio mi się zrobiło i powiedziałem że cena nie gra roli to się zamknęła. Dodam ze Polska B.
Zadowolenie mi wracało wyłącznie dzięki rodzinie i towarzystwie znajomych, bez tego to można w handrę albo i deprechę popaść, co jest z tym polskim społeczeństwem do cholery? Czułem się często jakoś dziwnie, obco, jakbym wylądował na innej planecie. Czego to wina? Pogody?
I naprawde wyjatkowo żadnej szpili nie chciałbym wbijać, tylko przyczynę ustalić, co się właściwie w tym kraju #!$%@??

#polska #praca #pracbaza
#emigracja
  • 10
Czego to wina? Pogody?

I naprawde wyjatkowo żadnej szpili nie chciałbym wbijać, tylko przyczynę ustalić, co się właściwie w tym kraju #!$%@??

@Serylek: Jak śpiewał pewien klasyk jeszcze w poprzednim wieku (choć w samej końcówce):

Polacy są tak agresywni a to dlatego że nie ma słońca

Nieomal przez siedem miesięcy w roku a lato nie jest gorące

Tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy

Gdzie
@PanPrezes_PL:

chodzi o to że harują i urabiają się po łokcie i ledwo im starcza na życie albo i nie.

Tak średnio bym powiedział. Znajomi co zarabiają 10k i więcej wyglądają tak samo.
Zresztą jest wiele biedniejszych krajów niż Polska a ludzie są jednak mili i zadowoleni z życia.
@Serylek:
To raczej kwestia nastawienia, jak się przyjeżdża z innego kraju i oczekuje, że ludzie będą się zachowywali dokładnie tak samo to na pewno będzie się rozczarowanym, a że się wraca do TenKraju, który- jak wiadomo- jest najgorszy na świecie to automatycznie nastawiamy się negatywnie. Aparycję w Polsce ludzie mają inną, są bardziej zdystansowani, ale to nie znaczy, że są niemili. Druga sprawa, że jak się pomieszka w innym kraju to