Wpis z mikrobloga

Kolejny lotnik emeryt zestrzelony przez ukraińską armię. Coś Rosjanom brakuje pilotów, skoro pozwalają na loty jakimś dziadkom. Może i te mityczne tabelki mówiące o "setkach" rosyjskich samolotów to też stanie się fikcją, bo nie ma też setek pilotów do pilotowania, części do remontów i mechaników do napraw.

Emerytowany pułkownik armii białoruskiej Mikołaj Markow zginął na Ukrainie podczas pilotowania rosyjskiego samolotu. (...)

Markow miał 63 lata, był pilotem i wyjechał walczyć przeciwko Ukrainie w ramach rosyjskiej prywatnej firmy wojskowej.

Według doniesień został on zestrzelony 12 maja nad miejscowością Popasna (obwód ługański) w samolocie szturmowym Su-25.

Pogrzeb Markowa odbył się w Lidzie 17 maja.

źródło: https://euroradio.fm/ru/otstavnoy-belorusskiy-polkovnik-pogib-v-ukraine-v-sostave-chvk

==============================
#rosja #wojna #ukraina #aryoconcent #donbaswar
Postaw mi kawę lub Zostań patronem
Aryo - Kolejny lotnik emeryt zestrzelony przez ukraińską armię. Coś Rosjanom brakuje ...

źródło: comment_1653750145XWRiS4xfpyFoIzaVe60rEz.jpg

Pobierz
  • 35
@Aryo: według Pentagonu RU straciło do tej pory 36 samolotów stan jakieś 2 dni temu.
Co sugeruje że albo mają ekstremalnie mało pilotów, albo używają najemników / emerytów dla oszczędzania najlepszych swoich zawodowców.
Podejrzewam że sporo się po prostu zgłosiło na ochotnika.

Russian forces have lost nearly 1,000 tanks, over 350 artillery pieces, as well as almost three dozen fighter bomber fixed-wing aircraft and more than 50 helicopters so far in
@Aryo: to jak wytłumaczysz informacje Pentagonu o 36 samolotach?
Z prostego rachunku wynika max 36 pilotów zabitych / wziętych do niewoli.
Część wiadomo że mogła spaść na terytorium kontrolowanym przez RU.
Bo dane ukraińskie to chyba nikt nie ma wątpliwości są "lekko" podbarwione.
@Wyczopek: Wyszkolenie pilota ma gigantyczny wpływ na jego skuteczność - walka powietrzna i ataki na cele naziemne, w szczególności we współdziałaniu z innymi samolotami, są niesłychanie skomplikowane. Trzeba poznać swoją maszynę, możliwości uzbrojenia, znać taktykę, kooperację w środowisku sieciocentrycznym, sposób koordynacji ataków, w końcu nauczyć się pilotażu. Słabo wyszkolony pilot nie będzie wiedział jak najlepiej wykorzystać radar swojego samolotu, system walki elektronicznej, jak i kiedy odpalać pociski aby trafiły w cel,
Lub coś innego się dzieje o czym nie wiemy.

@konradpra:
W zachodnim i południowym okręgu wojskowym jest co najmniej kilkanaście baz lotniczych. Do tego kilka we wschodnim okręgu wojskowym. Wszystko trzeba obstawić jakąś załogą. Zwłaszcza, że rosja ma wrogów, którzy teraz widzą jej słabość.
Taka Japonia i archipelag tysiąca wysp - to już jest miejsce potencjalnie zapalne i nie można tak po prostu zostawić bez ochrony. Wypełnić lukę najemnikiem łatwiej, niż
@Pabick: OK no to załóżmy że stracili 50 lotników. Z czego nie wiemy ile nad swoim terytorium czy ewakuowanych.
O heli nie dyskutujemy tutaj.
Dalej jak na państwo tej wielkości to bardzo mała liczba.
Ja dla mnie albo katastrofalnie by zaniedbali treningów i skrobią dno, albo co bardziej prawdopodobne dają latać ochotnikom/ najemnikom dla ograniczenia strat w jednostkach.
Co jak co ale pilotów u nich było mnogo...

@qrak01 dlatego podejrzewam że
@konradpra: Samoloty latają w dużej mierze po swoim terytorium (tym bezpiecznym) a trafiony nie zawsze musi spadać w miejsce kontrolowane przez Ukr. dlatego na zdjęciach bym się nie opierał. 30~ samolotów przez 3 miesiące na taką skalę wydaje mi się sporo zaniżone. Myślę że skoro mamy ok 30 udokumentowanych, to śmiało można pisać że i 60 spadło. Skoro niby tak małe straty, to czemu latają wysoką rangą piloci (np ten z
@RafDan: Mam większe zaufanie do Pentagonu niż do danych ukraińskich z oczywistych powodów.
Pentagon nie walczy w obronie swojej i nie potrzebuje podbudowy morale, więc nie ma potrzeby ubarwiać faktów.
Dane Pentagonu są z 2 dni temu:
https://thehill.com/policy/defense/3503162-pentagon-says-russia-racks-up-personnel-weapons-losses/
“We believe they’ve lost or rendered inoperable almost 1,000 of their tanks in this fight,” the official told reporters, but noted that “they still have a lot left available to them.” Russian forces
@konradpra: No ale USA podaje ponad 1k czolgow, a oryx 735. USA podaje ponad 50 helikopterow, oryx 43. O ile to jest faktycznie źródło USA, a nie jakiś artykuł z dupy i ktoś sobie napisał że źródło to USA.

200+ samolotów to raczej przeginka, ale myślę że i 100 jest realne. Tego pewnie nawet i po wojnie się nie dowiemy.