@anonimowy_programista: jak tam nastroje przy takim załamaniu na NASDAQ? Ja tam trzymam i byle do Q3 / Q4 to będą piękne kwartały. Jeśli cena się nie podniesie P/E będzie ok. 50x wtedy, ale wątpię żeby to nie ruszyło kursem. Q2 będzie słabszy, ale mam nadzieję że i tak zaskoczy na + (2 zmiana w Szanghaju i Berlinie).
@Technolust: ja jestem ubrany po uszy w Amazon chyba z 45% portfela (no, teraz już 39% hehe) i powiem że w sumie to moje podejście to "łatwo przyszło, łatwo poszło". Trzymam dalej, zobaczę jaka będzie cena za 10 lat
chociaż jeżeli będzie gwałtowne odbicie jak po covidzie i znowu zobaczymy ceny w okolicy poprzednich ATH to chyba jednak sprzedam Amazon i ubiorę się w ETFy na jakiś total market
@Technolust: przykro mi Panowie, ale nasz najlepszy analityk na tagu Pan Cyferka dał PT na Tesla 90$, bardzo rzadko sie myli, o czym świadczą jego świetne wyniki na portfelu, wiec może warto rozważyć sprzedaż i odkupić po 90$ ( ͡°͜ʖ͡°)
@rajdi: dużo xD Nawet chciałem trochę zmniejszyć alokację na Amazon i ustawiłem zlecenie sprzedaży częci po $3690 ale niestety, ATH to $3479 więc przesadziłem :)
No, ale teraz problem się sam rozwiązał i alokacja w Amazon maleje sama xD
Niepokoi mnie teraz sytuacja na rynku detalicznym i ogolnego spadku konsumpcji
Tak, będą burzliwe lata. Koszty kosmiczne bo Amazon nie liczył pieniędzy jak się skalował podczas pandemii. Pensje rosną, powoli wchodzą
@Technolust: martwiłbym się, gdyby fundamenty się zmieniły dla Tesli, ale nic takiego nie miało miejsca. Niska cena motywuje mnie, by dopiąć w końcu formalności, by przenieść wszystkie akcje do InteractiveBrokers i postarać się tam o Margin Account.
Myśl o braniu margin loan przy TSLA~$1000, była nieco niepokojąca. Przy tej cenie, jak tylko dopełnie formalności, raczej na pewno się zdecyduje, by załadować się w Teslę na margin. Na razie tylko trochę,
Formalności trwają długo, bo nie chcę tam przesyłać wszystkich swoich akcji, bez wcześniejszego dania upoważnienia do tego konta mojej żonie, na wypadek, gdyby mi się coś stało.
@Technolust: @anonimowy_programista: Mi kontrahent zwleka z płatnością za Q1. Jak tylko wejdzie kasa to ładuję większość w TSLĘ i z 40 akcji dokupię. Po obecnej cenie to aż żal nie brać.
Były ponadto nabyte już w trakcie trwania małżeństwa
@anonimowy_programista: A były nabyte za majątek wspólny czy osobny? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste, szczególnie jeżeli nabywałeś je za kasę z różnych źródeł.
Do tego to nie działa tak, że w razie śmierci małżonka majątek wspólny przechodzi na rzecz drugiego z pominięciem spadkobrania. Nadal jest to dziedziczone w części przez dzieci.
scenariusz a - umierasz na śmierć, pełnomocnictwo wygasa i żonie wręcz NIE WOLNO tego ruszyć przed zabawą w spadki
E tam nie wolno - jak ma normalny login i hasło to przelewa kasę na swoje konto i elo - przecież nikt jej nie będzie ścigał, co najwyżej inni spadkobiercy ją pozwą ale jak wyda tylko swoją część to co ją to obchodzi?
mając współwłasność, to chyba tak nie działa. Przynajmniej tak mi się wydaje
A możesz ich z ciekawości zapytać czy każde z was może zlecić przelew zewnętrzny środków (na rachunek bankowy) czy do grubszych operacji potrzeba podwójnej zgody? Otworzyli ci konto w IBKR Central Europe (Węgry) czy w IBKR Ireland?
@gatineau: żonie otworzyli chyba na IBKR Central Europe (Węgry) - tam szedł pierwszy przelew. Moje zobaczę później. Z tego co widziałem, jest też chyba możliwość założenia konta wspólnego. W sumie to jest ciekawe. Muszę się temu przyjrzeć.
#tesla #gielda
chociaż jeżeli będzie gwałtowne odbicie jak po covidzie i znowu zobaczymy ceny w okolicy poprzednich ATH to chyba jednak sprzedam Amazon i ubiorę się w ETFy na jakiś total market
No, ale teraz problem się sam rozwiązał i alokacja w Amazon maleje sama xD
Tak, będą burzliwe lata. Koszty kosmiczne bo Amazon nie liczył pieniędzy jak się skalował podczas pandemii. Pensje rosną, powoli wchodzą
Myśl o braniu margin loan przy TSLA~$1000, była nieco niepokojąca. Przy tej cenie, jak tylko dopełnie formalności, raczej na pewno się zdecyduje, by załadować się w Teslę na margin. Na razie tylko trochę,
@anonimowy_programista: Przed jakim scenariuszem ma to zabezpieczyć?
scenariusz a - umierasz na śmierć, pełnomocnictwo wygasa i żonie wręcz NIE WOLNO tego ruszyć przed zabawą w spadki
scenariusz b - zapadasz w śpiączkę? To miałoby sens.
@Filipterka25: przykładowo.
@anonimowy_programista: mając współwłasność, to chyba tak nie działa. Przynajmniej tak mi się wydaje.
@anonimowy_programista: A te akcje wchodzą w majątek "wspólny" czy "osobny"?
@anonimowy_programista: A były nabyte za majątek wspólny czy osobny? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste, szczególnie jeżeli nabywałeś je za kasę z różnych źródeł.
Do tego to nie działa tak, że w razie śmierci małżonka majątek wspólny przechodzi na rzecz drugiego z pominięciem spadkobrania. Nadal jest to dziedziczone w części przez dzieci.
E tam nie wolno - jak ma normalny login i hasło to przelewa kasę na swoje konto i elo - przecież nikt jej nie będzie ścigał, co najwyżej inni spadkobiercy ją pozwą ale jak wyda tylko swoją część to co ją to obchodzi?
A możesz ich z ciekawości zapytać czy każde z was może zlecić przelew zewnętrzny środków (na rachunek bankowy) czy do grubszych operacji potrzeba podwójnej zgody? Otworzyli ci konto w IBKR Central Europe (Węgry) czy w IBKR Ireland?