Wpis z mikrobloga

@anonimowy_programista: jak tam nastroje przy takim załamaniu na NASDAQ? Ja tam trzymam i byle do Q3 / Q4 to będą piękne kwartały. Jeśli cena się nie podniesie P/E będzie ok. 50x wtedy, ale wątpię żeby to nie ruszyło kursem. Q2 będzie słabszy, ale mam nadzieję że i tak zaskoczy na + (2 zmiana w Szanghaju i Berlinie).

#tesla #gielda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Technolust: ja jestem ubrany po uszy w Amazon chyba z 45% portfela (no, teraz już 39% hehe) i powiem że w sumie to moje podejście to "łatwo przyszło, łatwo poszło". Trzymam dalej, zobaczę jaka będzie cena za 10 lat

chociaż jeżeli będzie gwałtowne odbicie jak po covidzie i znowu zobaczymy ceny w okolicy poprzednich ATH to chyba jednak sprzedam Amazon i ubiorę się w ETFy na jakiś total market
  • Odpowiedz
@Technolust: przykro mi Panowie, ale nasz najlepszy analityk na tagu Pan Cyferka dał PT na Tesla 90$, bardzo rzadko sie myli, o czym świadczą jego świetne wyniki na portfelu, wiec może warto rozważyć sprzedaż i odkupić po 90$ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rajdi: dużo xD Nawet chciałem trochę zmniejszyć alokację na Amazon i ustawiłem zlecenie sprzedaży częci po $3690 ale niestety, ATH to $3479 więc przesadziłem :)

No, ale teraz problem się sam rozwiązał i alokacja w Amazon maleje sama xD

Niepokoi mnie teraz sytuacja na rynku detalicznym i ogolnego spadku konsumpcji

Tak, będą burzliwe lata. Koszty kosmiczne bo Amazon nie liczył pieniędzy jak się skalował podczas pandemii. Pensje rosną, powoli wchodzą
  • Odpowiedz
@Technolust: martwiłbym się, gdyby fundamenty się zmieniły dla Tesli, ale nic takiego nie miało miejsca. Niska cena motywuje mnie, by dopiąć w końcu formalności, by przenieść wszystkie akcje do InteractiveBrokers i postarać się tam o Margin Account.

Myśl o braniu margin loan przy TSLA~$1000, była nieco niepokojąca. Przy tej cenie, jak tylko dopełnie formalności, raczej na pewno się zdecyduje, by załadować się w Teslę na margin. Na razie tylko trochę,
  • Odpowiedz
Formalności trwają długo, bo nie chcę tam przesyłać wszystkich swoich akcji, bez wcześniejszego dania upoważnienia do tego konta mojej żonie, na wypadek, gdyby mi się coś stało.

@anonimowy_programista: Przed jakim scenariuszem ma to zabezpieczyć?

scenariusz a - umierasz na śmierć, pełnomocnictwo wygasa i żonie wręcz NIE WOLNO tego ruszyć przed zabawą w spadki

scenariusz b - zapadasz w śpiączkę? To miałoby sens.
  • Odpowiedz
Były ponadto nabyte już w trakcie trwania małżeństwa

@anonimowy_programista: A były nabyte za majątek wspólny czy osobny? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste, szczególnie jeżeli nabywałeś je za kasę z różnych źródeł.

Do tego to nie działa tak, że w razie śmierci małżonka majątek wspólny przechodzi na rzecz drugiego z pominięciem spadkobrania. Nadal jest to dziedziczone w części przez dzieci.
  • Odpowiedz
@Filipterka25:

scenariusz a - umierasz na śmierć, pełnomocnictwo wygasa i żonie wręcz NIE WOLNO tego ruszyć przed zabawą w spadki

E tam nie wolno - jak ma normalny login i hasło to przelewa kasę na swoje konto i elo - przecież nikt jej nie będzie ścigał, co najwyżej inni spadkobiercy ją pozwą ale jak wyda tylko swoją część to co ją to obchodzi?
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

mając współwłasność, to chyba tak nie działa. Przynajmniej tak mi się wydaje

A możesz ich z ciekawości zapytać czy każde z was może zlecić przelew zewnętrzny środków (na rachunek bankowy) czy do grubszych operacji potrzeba podwójnej zgody? Otworzyli ci konto w IBKR Central Europe (Węgry) czy w IBKR Ireland?
  • Odpowiedz