Wpis z mikrobloga

W 2016 roku Rosja najechała Syrię, by utrzymać monopol gazowy w Europie (przez Syrię miały biec dwa gazociągi z Iranu i Kataru, ale przez wojnę na planach się skończyło). Dzięki temu Putin może aktualnie szantażować gazem Europę.

Aktualnie Putin gra... o światowy monopol na zboże. Odcięcie Ukrainy od morza spowoduje, że Rosja zyska de facto światowy monopol na produkcję żywności i będzie mogła szantażować głodem już praktycznie cały świat.

I teraz tylko powiem, że ch*j mnie jasny strzela jak słyszę Macrona biadolącego coś o oddawaniu ziem Putlerowi, żeby zbrodniarzowi nie było przypadkiem za przykro (lol) albo jak widzę bierność Niemiec wobec tej wojny.

Powiedzmy sobie wprost - to krótkowzroczni i tchórzliwi kretyni, których historia zapamięta równie "ciepło" co Chamberlaina.

#ukraina
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W 2016 roku Rosja najechała Syrię, by utrzymać monopol gazowy w Europie (przez Syrię miały biec dwa gazociągi z Iranu i Kataru, ale przez wojnę na planach się skończyło). Dzięki temu Putin może aktualnie szantażować gazem Europę.

@waro: Co zrobiła? Przecież tam trwała wojna domowa od 5 lat (ʘʘ)
  • Odpowiedz
Powiedzmy sobie wprost - to krótkowzroczni i tchórzliwi kretyni, których historia zapamięta równie "ciepło" co Chamberlaina.

@waro: Historię, niestety, piszą zwyciężający. A Ukraina może tego nie wygrać.
  • Odpowiedz
@Dodwizo: to nie pasuje do narracji, ze Rosja jest winna za cale zlo świata. To USA zniszczylo Syrię, najbogatsze panstwo regionu, zdestabilizowalo caly bliski wschód i pozwolilo na odrodzenie sie kalifatu, dozbrajalo terrorystów, ale w tym mówili, ze arabowie chca demokracji, nie ma problemu, ze ich bombardujemy, to dla ich dobra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@waro: Ch..ja będą szantażować, bo produkcja zboża nie jest stała i za 2-5 lat Rosja może wylecieć z TOP5 największych producentów pszenicy, a za 10 lat nikt nie będzie pamiętał, że oni w ogóle eksportowali zboże. Jej role przejmą inne kraje i tyle z tego będzie. To nie zasoby nieodnawialne. Mogą sobie straszyć głodem, ale tylko krótkoterminowo. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 151
@Godir17 tak a kryzys w Syrii nie wybuchł przypadkiem w wyniku splotu:
1. Problemów klimatycznych i braków produkcji żywności,
2. Nieudanej inwestycji w syryjski program jądrowy zbombardowany przez Izrael,
3. Dominującej przez lata mniejszości alawitów,
4. Silnego poparcia dla islamistów,
5. Tarć w łonie syryjskich
  • Odpowiedz
(przez Syrię miały biec dwa gazociągi z Iranu i Kataru, ale przez wojnę na planach się skończyło).

@waro: No na pewno Katar który postawił na LNG by nie budować rurociągów chciał budować rurociąg xD Ten rurociąg z kataru to istniał tylko na stronkach z żółtymi napisami.
  • Odpowiedz
@waro: Pytanie jeszcze czy zbiory w rosji nie ucierpią przez brak dostępu do dobrych certyfikowanych nasion. Nie wiem jak to wygląda na rynku zbóż ale przez brak importu sadzeniaków ziemniaka spodziewana jest zmniejszona wydajność upraw.
  • Odpowiedz
W 2016 roku Rosja najechała na Syrię

@waro: połowa pierwszego zdania i już wiadomo, że nie ma sensu czytać reszty. Dzięki miras że szanujesz mój czas. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No na pewno Katar który postawił na LNG by nie budować rurociągów chciał budować rurociąg xD Ten rurociąg z kataru to istniał tylko na stronkach z żółtymi napisami.

Pierwszy projekt był inicjatywą Katarczyków, którzy zaprezentowali go po raz pierwszy w roku 2009. Rurociąg miał umożliwić wykorzystanie potencjału największego pojedynczego złoża gazu ziemnego na świecie, tzw. Pola Północnego znajdującego się pod powierzchnią Zatoki Perskiej. Jego powierzchnia wynosi ponad 6 tysięcy kilometrów kwadratowych, a zasoby
waro - > No na pewno Katar który postawił na LNG by nie budować rurociągów chciał bud...

źródło: comment_1653411835NIiQIuP5uKo03faF2UKngp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@waro: a mnie zawsze bawi, jak wykopki twojego pokroju maja o swoim rozeznaniu w całej tej sytuacji wyobrażenie i wyzywają jedne z najważniejszych osób na świecie od krótkowzrocznych tchórzów i kretynow xD
  • Odpowiedz
Pierwszy projekt był inicjatywą Katarczyków, którzy zaprezentowali go po raz pierwszy w roku 2009. Rurociąg miał umożliwić wykorzystanie potencjału największego pojedynczego złoża gazu ziemnego na świecie, tzw. Pola Północnego znajdującego się pod powierzchnią Zatoki Perskiej.

@waro: Po pierwsze Potrzebne źródło, bo artykuł ten powyżej nim nie jest. Po drugie nawet jeśli rzeczywiście ktoś z kataru zaplanował taki nie realny plan rurociągu przez państwa wrogie katarowi do Turcji to
  • Odpowiedz
@waro: Tu jest bardzo ładnie wyjaśniona sprawa cała sprawa rzekomego rurociągu to fake którego źródłem jest artykuł opublikowany w 2013 roku we francuskiej gazecie którego źródłem są anonimowi dyplomaci. Dalej fake podchwycił kilku amerykańskich dziennikarzy czego efektem był artykuł w guardianie a reszta artykułów w tym ten który zaklinowałeś to kopiuj wklej stamtąd. Wiem że nie zrobiłeś tego umyślnie ale ten post przyczynia się do szerzenia nieprawdziwego obrazu świata i
  • Odpowiedz
I teraz tylko powiem, że ch*j mnie jasny strzela jak słyszę Macrona biadolącego coś o oddawaniu ziem Putlerowi, żeby zbrodniarzowi nie było przypadkiem za przykro (lol)

@waro: jakieś źródło w ogóle masz czy tak sobie p--------z>?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@waro: co ty pier.. rurociąg może iść przez Turcję. A co do portów ukraińskich to walisz zboże na pociąg i puszczasz na Gdańsk przez Przemyśl, lub walisz na sukę do Rumunii.
  • Odpowiedz