Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
jak obecnie wygląda sytuacja ze znalezieniem pracy w it w czymś łatwym (mam na myśli support)? Zarobki mnie nie interesują, chcę wejść w branże i zdobywać expa. Ile muszę się uczyć tych podstaw typu SQL, Linux, windows? Widziałem, że w większości ofert na support to wszystko co wymagają. Angielski B2, z it nic nie umiem, od października zaczynam studia w tym kierunku. #it #pracait #itsupport

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #628b9e241a71ef2ee0e7f26e
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Wesprzyj projekt
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: na support w sumie nic nie musisz umieć. Przydałaby się wiedza z zakresu windowsa z poziomu usera końcowego, od biedry możesz się pouczyć administrować obiektami w AD i przećwiczyć pracę z przystawką AD (resety hasła, sprawdzanie, czy nie wygasło i do jakich grup user należy). Reszta to umiejętność prowadzenia rozmowy ze zdenerwowanym userem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
chcę wejść w branże i zdobywać expa

@AnonimoweMirkoWyznania: exp expowi nierówny, a na stanowisko programisty to myślę że taki exp z supportu jest wart mniej niż jedno ładne repo na githubie. ¯\(ツ)_/¯

Jak już chcesz cokolwiek to lepiej chyba iść do januszexu i templatki do wordpressów klepać, będą jakieś podstawy żeby potem na
  • Odpowiedz
@TheGreenBastard: głównie się tutaj opieram na swoich doświadczeniach z początków kariery, ale wyglądało to mniej więcej tak: połowa to płacenie za to że ktoś ci przeczyta dokumentację, druga połowa to zwyczajnie bezwartościowe p---------e.

Jakieś perełki tam się pewnie też da wyłowić, ale ciężko to w ogóle odróżnić jeżeli dopiero się zaczyna. Skoro najlepsze uczelnie na świecie udostępniają swoje kursy za darmo, to po cholerę się w jakieś śmieszne udemy bawić?
  • Odpowiedz
@croppz: tylko ze te kursy są usystematyzowane, z sensownym interfejsem, na wiele różnych tematów, po polsku, angielsku z napisami czy bez (jak kto woli) oraz podlegają opiniowaniu i zwrotom:p
Dla kogoś kto zaczyna idealne miejsce, aby w ogóle zobaczyć czy coś jest dla niego.
Krytykujesz to na siłę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TheGreenBastard: nie widzę za bardzo powodu. Jeżeli ktoś nie zna angielskiego na poziomie przynajmniej tego mocnego B2, to i tak jako programista nie ma czego szukać. Chyba że w PKP, żeby pisać jakieś g---o pokroju var isPies. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@TheGreenBastard: nie wiem, możliwe, nie obchodzi mnie to za bardzo. Chociaż jakbym miał być szczery, to w obecnych warunkach brak komunikatywnej znajomości angielskiego uznaję za coś w rodzaju analfabetyzmu. ¯\_(ツ)_/¯

Po prostu bez znajomości angielskiego sobie nie poradzisz. Tutoriale to jedynie podstawy, prędzej czy później będziesz zmuszony sięgnąć do materiałów dostępnych jedynie w języku angielskim. A samo nazywanie rzeczy jest jedną z najtrudniejszych rzeczy w tej branży, nie wiem jak
  • Odpowiedz
@croppz: Ale dlaczego zakładasz ze ja mam problem z angielskim?
Za mało wyraźnie napisałem "ogółu społeczeństwa"? Jesteś zwyczajnie złośliwy.
No chyba że uważasz ze po kursie na MIT, można dostać pracę w polskim IT i że wcale zdobywanie wiedzy od 0 do juniora nie trwa roku dwoch ?

Ps. Angielski można szlifować równolegle, nikt tego nie sprawdza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ps2. Angielski nie jest niezbędny
  • Odpowiedz
Ale dlaczego zakładasz ze ja mam problem z angielskim?

@TheGreenBastard: ale gdzie ja tak napisałem? To ty zacząłeś o ogóle społeczeństwa, ja tylko stwierdziłem że takie rozważania nie mają sensu. Chcesz to sobie podmień sobie drugą osobę liczby pojedynczej na trzecią, nie sądziłem że dyskutujemy tutaj o tobie.

No chyba że uważasz ze po kursie na MIT, można dostać pracę w polskim IT i że wcale zdobywanie wiedzy od 0 do juniora nie trwa roku dwoch
  • Odpowiedz