Wpis z mikrobloga

Witam.
Mam pytanko bo mam taki problem z rowerem który kupiłem zaledwie 10 miesięcy temu że zaczął on bardzo szybko rdzewieć i to praktycznie każdy element roweru, na rowerze nie jeździłem jakoś dużo, rower był przechowywany w suchym miejscu pod dachem, rower czyściłem, łańcuch był smarowany smarem Fenwick professional.
Zgłosiłem problem do serwisu, ten obiecał że złoży reklamacje do TREK'a. Dostałem jednak odpowiedź telefoniczną że to nie jest wina TREKa bo TREK odpowiada tylko za ramę a rdza jest na elementach które zależą do innej produkcji. I że mogą mi to naprawić/wymienić/wyczyścić ale za opłatą.

I tu moje pytanie kto ma racje? Bo mi się wydaje że TREK sprzedaje rower jako całość a nie sama ramę, a po za tym ja zawarłem umowę ze sklepem a nie z producentem roweru.
#rower
Nehro - Witam. 
Mam pytanko bo mam taki problem z rowerem który kupiłem zaledwie 10 ...

źródło: comment_1653053575f1hh7RrubbB2Tb3mLsLEWy.jpg

Pobierz
  • 16
rower był przechowywany w suchym miejscu pod dachem.

@Nehro: czy to na pewno było wewnątrz ogrzewanego budynku? Ten łańcuch był kiedykolwiek smarowany? (ʘʘ)

a po za tym ja zawarłem umowę ze sklepem

Wczytaj się w warunki tej sprzedaży, przede wszystkim, które części i w jakim zakresie obejmuje gwarancja.
w suchym miejscu pod dachem

@Nehro: Na pewno? W sensie może nie pada, ale czy nie ma tam problemu z wilgocią po prostu?
Bo łańcuch że może zardzewieć to ja jeszcze rozumiem (choć przy tej skali to raczej nie powiedziałbym, że był nasmarowany podczas przechowywania), ale cała reszta to już co najmniej dziwne.
Jeśli kupiłeś w sklepie to pewnie masz papierową gwarancję z jej warunkami lub możesz sprawdzić na stronie producenta i wyjaśnisz co obejmuje. A co do zdjęć to wydaje mi się, że jednak tam gdzie leżał rower to miał super warunki do korozji, taki efekt miałem u siebie jak rower przez mus musiał postać 3 dni na balkonie. Raczej ci tego nikt w ramach gwarancji nie wyczyści/wymieni.
@jango7pl: Rower był przechowywany w szopie przy ogrodzie, szopa nie jest ogrzewana, myślisz że to mogło spowodować że rdza dosłownie zeżarła ten rower? bo ja myslałem że to jakiś defekt produkcyjny bo w życiu nie widzialem takiej rdzy a miałem różne rowery niektóre wgl zaniedbane przez lata.
@jango7pl: Czyli co? uważasz że nie ma co się kłócić z serwisem tylko przyjąć rachunek z pokorą, podziękować za naprawę i trzymać rower w lepszym miejscu?
@Nehro: Jak masz możliwość to powalcz, może coś ugadasz, ale na miejscu serwisanta uznałbym to za wine nabywcy i złe przechowywanie roweru (nie mam pojęcia jak to rozpatrują), a miejsce zmieniłbym od razu bo jeszcze troche i będziesz miał rower w stylu rust.
@jango7pl: Dzisiaj mają mi dać znać ile będzie kosztować naprawa, no nic lekcja i nauczka na przyszłość trzeba lepiej dbać o sprzęt, nie jeździć w deszczu albo dokładniej wycierać i trzymać w jakimś ciepłym miejscu.
@Nehro: Ech. Kupić rower i nie serwisować go wcale. Bo ten łańcuch by tak nie wyglądał jakbyś go czasem nasmarował. Tarcza to dziwne że zardzewiała. A Śrubki są stalowe więc tam pewnie woda stała. Na moje oko ten rower stał w miejscu narażonym na opad i wilgoć. Myślę że nie ma co tu reklamować. Łańcuch nasmaruj. Tarczy nic nie będzie. A śrubka 1zł kosztuje w rowerowym.

Moja diagnoza jest taka że
@stamart: No ale jak mam następnym razem go osuszyć? Rower tez służy mi do dojazdu do pracy więc czasem się zdarza jazda w deszczu, ale wycierałem go szmatką widocznie to nie wystraczyło.
Czyli po każdym deszczu smarować od razu łańcuch? ogólnie jak często powinno się to robić? bo smarować to smarowałem ale widocznie za rzadko.
@Nehro: Jak często ? Powinieneś ocenić organoleptycznie. Jak łańcuch zaczyna świergotać to znaczy że suchy i oliwka by mu się przydała. Ale taka dedykowana do rowerów. Nie polecam używać jakiś smarów lub oleju do piły łancuchowej. Lepkie smarowidła sprawią że brud z ulicy będzie się czepiał a to chyba jeszcze gorsze. Po deszczu to powinno się łańcuch praktycznie zawsze naoliwić. Ewentulanie kup sobie oliwkę na mokre warunki. Wytrzymuje dłużej.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Nehro:
Złóż reklamację z tytułu rękojmi. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym (art 556²) jeżeli wada nastąpiła w ciągu pierwszych 12 miesięcy, to uznaje się, że towar był wadliwy w momencie sprzedaży. Ciężar udowodnienia, że było inaczej spoczywa na sprzedawcy.
@Nehro Kup sobie najtańszy qucik detailer do samochodu, jeśli nie chce Ci się bawić z woskami twardymi. Po umyciu i osuszeniu spryskaj cały rower, włącznie z różnymi zakamarkami. Przetrzyj z grubsza i sprawa wody po deszczu załatwiona. Będziesz nadal musiał wycierać rower po jeździe w deszczu, ale quick detailer ma właściwości hydrofobowe, więc będzie to dużo łatwiejsze. Rdzewiejące śruby potraktowałbym nawet WD40 i pilnował, żeby od czasu do czasu czymś tłustym je