Niedawno @warszawiak39 się oburzył, że mu z mięsa z kurczaka nadmiarowa woda powstaje, a wielu w komentarzach pisało, że to pewnie wina mięsa z Biedronki bo jak mięso nie jest z mięsnego to na pewno syf. XD
Powiem tak. Dziwnym by było gdyby mięso, które zawiera w sobie ok. 70% wody nie puszczało tej wody przy smażeniu. XD
Problem nie leży w mięsie tylko, jak wielu w komentarzach zwracało uwagę, w sposobie smażenia. OP pewnie ledwo rozgrzał patelnię i wrzucił na raz całe mięsiwo i zdziwiony, że ono się nie smaży tylko gotuje.
Polecam kupić sobie solidną patelnię, a nie te teflonowe gówna dla słabiaków. Poniżej kurczaczek smażony na patelni stalowej (tzw. cygańskiej). Kurczaczek z Biedronki oczywiście. Całość smażenia na oliwie trwała nie więcej niż 5 minut. I gdzie ta woda? ( ͡°͜ʖ͡°)
@Krupier równie ważne jest wcześniejsze wyjęcie kurczaka z lodówki aby złapał temperaturę pokojową + po opłukaniu pod bieżącą wodą(ostrożnie z ciśnieniem wody!) wysuszenie najlepiej w ręcznikach papierowych ;)
@OcelotEater: oststnio oglądałem jakiś film odnośnie steków i wyszło, że to wyciąganie wcześniej nic nie daje, bo w 20/30 min tej temperatury i tak nie złapie, a kto by wyciągał kurczaka kilka godzin wcześniej jeśli robi obiad po pracy
@Krupier: Wbrew pozorom to prawda,rozgrzana patelnia i odpowiednio duży gaz to podstawa.Kiedy to ogarnąłem już nigdy nie zdarzyło mi się gotować kurczaka podczas smażenia.
Problem nie leży w mięsie tylko, jak wielu w komentarzach zwracało uwagę, w sposobie smażenia. OP pewnie ledwo rozgrzał patelnię i wrzucił na raz całe mięsiwo i zdziwiony, że ono się nie smaży tylko gotuje.
@Krupier: generalnie polecam smazyc kurczaka w duzych kawalkach a potem dopiero kroic na male - mieso jest soczyste i wychodzi duzo lepsze od takiego pokrojonego w kostke.
Powiem tak. Dziwnym by było gdyby mięso, które zawiera w sobie ok. 70% wody nie puszczało tej wody przy smażeniu. XD
Problem nie leży w mięsie tylko, jak wielu w komentarzach zwracało uwagę, w sposobie smażenia. OP pewnie ledwo rozgrzał patelnię i wrzucił na raz całe mięsiwo i zdziwiony, że ono się nie smaży tylko gotuje.
Polecam kupić sobie solidną patelnię, a nie te teflonowe gówna dla słabiaków. Poniżej kurczaczek smażony na patelni stalowej (tzw. cygańskiej). Kurczaczek z Biedronki oczywiście. Całość smażenia na oliwie trwała nie więcej niż 5 minut. I gdzie ta woda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #oswiadczeniezdupy
Komentarz usunięty przez autora
@amn1337:
Na rączce nie smażysz. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak serio to nie wiem. :p
@stiven777:
Wszystko dobrze, oliwa bardzo dobrze nadaje się do smażenia, nie bój nic. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Theo_Y:
Taki najlepszy. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Krupier: Gadasz głupoty.
Usmaż sobie mięso z kury takiej wychorowanej na wsi i zweryfikujesz swoje poglądy.
Możesz też zapytać kogoś zaufanego, kto pracował przy obróbce mięsa, jak jest ono przygotowywane do sprzedaży.
@stiven777:
To właśnie źle robisz bo najlepsza do smażenia jest extra virgin.