Wpis z mikrobloga

@spidero: no gość dostanie wakacje to nadpłacisz kredyt to chyba jasne, żeby zmniejszy odsetki od pozostałego kapitału do spłaty, to proste, chyba ze ktos debil to sobie kupi za to wakacje w turcji :D Banki maja w swoich umowach jakies oplaty od wczesniejszej splaty krechy, a co za problem wyslac aneks a jak nie pasuje to wypowiedz pan umowe i dawaj kapital z powrotem XD
  • Odpowiedz
@gustav: a cos to zmienia procz tego ze przesuwasz kredyt o te pare miesiecy w czasie? To juz lepiej chyba nadplacic w tym czasie, pytanie czy sa oplaty za wczesniejsza splate (a czuje ze sa)
  • Odpowiedz
@xdrcftvgy: maja, i to juz banki mowia o kosztach na podczas podpisywania umowy (ja mam np 2% przez pierwsze 2 lata), ale 10% i aneks po podpisniu umowy to mozesz sobie miedzy bajki mchu ipaproci wlozyc
  • Odpowiedz
przeciez te wakacje to darmowe pieniadze, niezaleznie od tego czy masz problem ze splata czy nie

@iroos: Najlepsze że można wziąć te wakacje i ratę zapłacić i tak jako nadpłatę i wtedy spłacisz 100% kapitału zamiast raty odsetkowej. Darmowe 1000pln na kwartał przy każdym 300k kredytu
  • Odpowiedz
@xdrcftvgy: nie zawsze możesz nadpłacać, tym bardziej do momentu wybudowania domu. Kredyt budowlany dostajesz w transzach, banki się sprytnie przed tym zabezpieczają. Więc jeżeli na czas budowy uda mu się wziąć te wakacje to będzie kilka tysięcy do przodu. Spłacając odsetki podczas budowy nie zmniejszasz ilości kapitału do spłaty, dalej masz tyle samo kredytu.
  • Odpowiedz
@xdrcftvgy: Co ty gosciu pieprzysz głupoty to szkoda gadac XD Tak, tak, na pewno aneks wyślą z dupy, a jak nie podpiszesz to wypowiedzą umowe z tytułu tego, ze tak przeczytali na wypoku XD
  • Odpowiedz
@gustav: jak wybierzesz wszystkie transze, to możesz złożyć wniosek o rezygnację z karencji. No i możesz od razu nadpłacać, przynajmniej w ing. Ja sobie wybieram niedługo drugą transzę i od razu rezygnuję z karencji i będę co miesiąc nadpłacał.
  • Odpowiedz
  • 12
@xdrcftvgy Nadplacam co miesiąc kredyt o kilka tysięcy. Biorę te wakacje po same jajca i środki z nich wykorzystuje by nadpłacić jeszcze więcej.

Ich wprowadzenie napędzi wzróst stóp i inflacji za co wszyscy zapłacimy. Frajerstwem byłoby tego kosztu nie zmniejszyć jeżeli można korzystając z nich.
  • Odpowiedz
@xdrcftvgy: 1. hajs z wakacji kredytowych mrozisz tak jakbyś normalnie raty płacił (aka nie #!$%@?, najlepiej #!$%@?ć jeszcze na jakaś quick lokatę 3 miesięczna, to dostaniesz z odsetek na 4paka piwa, a hajs i tak musisz jakoś zamrozić )

2. miesiąc po wakacjach kredytowych pchasz 1x zwykła ratę (kapitał + odsetki) + 3-4x ratę z wakacji (100% kapitał)

Profit, dlatego mimo ze stać mnie na 4 raty miesięcznie to idę w
  • Odpowiedz