Wpis z mikrobloga

czyżby beton zaczynał łączyć kropki?

@Hrjk: nie licz na to - w sierpniu czternastka dla emerytów, dorzucą po 50-200 zł dopłat, będą jakieś dodatki, czerwcowe, kwietniowe czy majowe - oni takie łykają od razu, a potem płacz, że inflacja rekordowa w kraju
  • Odpowiedz
Według mnie to najuczciwszy system emerytalny jaki mamy w kraju, bo faworyzuje tych którzy myślą o swojej przyszłości.

@K-S-: Tak, w c--j. Licząc waloryzacje rolnik-emeryt dostaje kilkudziesięciokrotność tego, co włożył.

Wynik prawie jak na krypto w dobrych czasach.
  • Odpowiedz
@Dementia_Praecox

@Hrjk
@Atx0937 do betonu to jeszcze nie dotrze, od strony żony jest cała rodzina rolników wszyscy na KRUSie. Ostatnio nawet ksiądz w kościele ta mówił że co to za sprawiedliwości, Tusk za ciągłe plucie na Polskę ponad 50k emerytury a rolnik 1400 i całe życie musi pracować.

[]
Jaki to program do 200k dla ex rolnika?
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Czyli zmiana zasad gry w jej trakcie? Zreszta mi chodziło ogólnie o system emerytalny. Nawet jak rolnicy będą płacili składki emerytalne tacy jak ludzie na działalności to system się nie zbilansuje.
  • Odpowiedz
Nawet jak rolnicy będą płacili składki emerytalne tacy jak ludzie na działalności to system się nie zbilansuje.

@yggdrasil: ZUS generalnie się bilansuje.

Czyli zmiana zasad gry w jej trakcie?

@yggdrasil: Tak, zasadę że za kilka sów na kwartał masz potem 1000-1500 złotych miesięcznie trzeba zmienić.
  • Odpowiedz
Nie wiem, odpowiedziałem na Twoje nieprawdziwe stwierdzenie, ze ZUS się bilansuje.

@yggdrasil: w ok. 85% pokrywa swoje wydatki swoimi przychodami - tak, to jest w warunkach polskich bilansowanie się, w sferze budżetowej masz raczej koło 100% dotowania (np. 500+ dla patoli).
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Mylisz pojęcia trochę.

Sfera budżetowa, czyli wszelkiej maści usługi dla ludności nie są nastawione na zysk, nie jest to ich celem. Celem jest np. dostarczanie wody, komunikacji miejskiej, nadzór budowlany itp.

ZUS jest w zalożeniu sposobem na odkładanie kasy na emeryturę. Założenie jest taki, że wpłacasz hajs i dostajesz potem kasę. Niestety to nie działa ponieważ musimy dokładać kasę z budżetu, teraz niecałe 1% PKB, szacunki na 2026 rok mówią już
  • Odpowiedz
ZUS jest w zalożeniu sposobem na odkładanie kasy na emeryturę.

@yggdrasil: Absolutnie nic nikt nie odkłada - tak jak w prywatnym ubezpieczeniu na życiu nie odkładasz składek.

No i klasyczny argument z 500+, rozumiem, że tylko i wyłącznie patologia bierze
  • Odpowiedz