Aktywne Wpisy
Essapierds2007 +42
Ostatnio chodzę na siłownię o 10:00, robię dwugodzinny trening i powiem Wam, że to najlepsza pora na ćwiczenia. Nie wiem dlaczego ludzie się katują chodzeniem wieczorami czy o świcie. O 10:00 praktycznie nie ma ludzi, polecam wszystkim tę godzinę. Nie będziecie żałowali, podziękujecie później. Akurat 2h po śniadaniu i 2h przed obiadem. #mikrokoksy
thorgoth +183
Obejrzałem Łowców Skór, znakomity dokument od MAX (dawne HBO). Opowiada o procederze handlu informacjami o zgonach pacjentów przez załogi karetek pogotowia w Łodzi oraz o przypadkach gdy załoga karetki pomagała pacjentowi odejść z tego świata.
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
- wstrząsające jest to, że w zasadzie mało kto został za ten proceder ukarany, raptem dwóch sanitariuszy, poza tym kilka śmiesznie niskich wyroków za nieudzielenie pomocy i tyle
- nawet te dwa wyroki (dożywocie i 25 lat) są efektem
@Hrjk: nie licz na to - w sierpniu czternastka dla emerytów, dorzucą po 50-200 zł dopłat, będą jakieś dodatki, czerwcowe, kwietniowe czy majowe - oni takie łykają od razu, a potem płacz, że inflacja rekordowa w kraju
@K-S-: Tak, w c--j. Licząc waloryzacje rolnik-emeryt dostaje kilkudziesięciokrotność tego, co włożył.
Wynik prawie jak na krypto w dobrych czasach.
@Hrjk
@Atx0937 do betonu to jeszcze nie dotrze, od strony żony jest cała rodzina rolników wszyscy na KRUSie. Ostatnio nawet ksiądz w kościele ta mówił że co to za sprawiedliwości, Tusk za ciągłe plucie na Polskę ponad 50k emerytury a rolnik 1400 i całe życie musi pracować.
[]
Jaki to program do 200k dla ex rolnika?
@yggdrasil: W-------e KURS i wrzucenie rolników na zasady takie, jak dla JDG.
@yggdrasil: ZUS generalnie się bilansuje.
@yggdrasil: Tak, zasadę że za kilka sów na kwartał masz potem 1000-1500 złotych miesięcznie trzeba zmienić.
W 2021 trzeba było dopłacić około 35 miliardów złotych, niezły bilans…
@yggdrasil: Co stanowi 15% ogólnego przychodu.
Przypomnij mi, ile procent budżetu KRUS stanowi dopłata?
@yggdrasil: w ok. 85% pokrywa swoje wydatki swoimi przychodami - tak, to jest w warunkach polskich bilansowanie się, w sferze budżetowej masz raczej koło 100% dotowania (np. 500+ dla patoli).
Sfera budżetowa, czyli wszelkiej maści usługi dla ludności nie są nastawione na zysk, nie jest to ich celem. Celem jest np. dostarczanie wody, komunikacji miejskiej, nadzór budowlany itp.
ZUS jest w zalożeniu sposobem na odkładanie kasy na emeryturę. Założenie jest taki, że wpłacasz hajs i dostajesz potem kasę. Niestety to nie działa ponieważ musimy dokładać kasę z budżetu, teraz niecałe 1% PKB, szacunki na 2026 rok mówią już
@yggdrasil: Absolutnie nic nikt nie odkłada - tak jak w prywatnym ubezpieczeniu na życiu nie odkładasz składek.
@Filipterka25: Około 18 miliardów.
Ciężko się z Tobą dyskutuje, cały czas zmieniasz temat i nie odnosisz się do tego co napisałem.
@yggdrasil: Czyli procentowo...?
@yggdrasil: A do czego się nie odniosłem?