Wpis z mikrobloga

• 0
Mam awarię internetu z orange. Posiadam funbox 2.0. Zastanawiam się czy jest jakaś opcja udostępnienia internetu ze smartphona do tego routera?

#informatyka #komputery #internet
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@marcindlug Udostępniłem internet z telefonu korzystając z opcji router USB do PC. Czy to coś zmienia i czy mógłbym jakoś ten internet udostępnić również urządzeniom podłączonym do funboxa?
  • Odpowiedz
@uve444: trzeba by wyłączyć dhcp na routerze, może też zmienić wewnętrzny adres IP, na kompie skonfigurować udostępnienie na kartę eth, potem wyjdzie że jeszcze trzeba izolacje ap wyłączać na rowerze. A na koniec wszystko odkręcać jak juz net wróci, przy okazji resetując router bo nie będzie się mógł do niego dostać
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokowy_expert Rozumiem. A tak na przyszłość czy jest może jakiś Switch który mogę podłączyć do smartfona udostępnić na nim internet, a następnie do tego switcha podłączyć urządzenia po skrętce i dzięki temu mieć internet w razie awarii?
  • Odpowiedz
@uve444: żeby podpiąć telefon to potrzebny byłby router z openwrt. Najłatwiej jakiś router "GSM" i przepinać kable, a niektóre mają nawet wan i można skonfigurować przełączanie neta skonfigurować o ile możesz wziąć u opa dodatkową kartę SIM do konta
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokowy_expert A nie ma switcha który odbierałby internet po wifi ze smartphona? Albo po USB, czyli podłączam telefon kablem usb do switcha i udostępniam mu internet. Następnie do switcha podpinam urządzenia po skrętce i mam internet w tych urządzeniach?
  • Odpowiedz