Wpis z mikrobloga

@kubakabana: ja bym wymył ultimate compounda, a wosk kładł na ultimate polish bo to taki typowy cleaner/politura do stosowania przed woskiem i do jeszcze mocniejszego podbicia wyglądu i śliskości.

No chyba że zależy Ci na jak największej trwałości wosku - to wtedy wymyć oba. Ale wybierając sapphira raczej trwałości zabezpieczenia nie stawia się na 1 miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ewentualnie nałóż sobie testowo wosk na
  • Odpowiedz
@klotz: dokładnie, nie zależy ni na trwałości, chciałem wlasnie jakiegoś letniaka założyć ( ͡° ͜ʖ ͡°) poprawi się jeszcze z dwa razy latem, a na jesień fusso.
Wziąłem to małe opakowanie 30ml, zobaczymy ile z tego nasmalcuje
  • Odpowiedz
@kubakabana: też kupiłem ten tester już miesiąc temu, ale z nałożeniem czekam aż topola u mnie przestanie pylić bo póki co jest masakra wszystko na żółto po deszczu. Szkoda roboty i tylko płukam na bezdotyku póki co. Obczaj jeszcze adbl wax one - też dobry zawodnik jeśli o wygląd chodzi i patrząc po jego recenzjach na yt uważam że chyba ma łatwiejszą aplikację niż sapphire (ale nie porównywalem bo wax
  • Odpowiedz
@klotz: Kurde właśnie ta topola, a chciałem dzisiaj przygotować auto i jutro smalcować. A leci tego gowna żółtego tyle ze rano jest niezła warstwa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Tak planuje zrobić, zważe przed i po i będzie wiadomo.
Wosków już nam kilka, ale nie miałem nic z carnauba wiec tak na próbę wziąłem tego szafira.
Tak mam fusso, turtle waxy dwa syntetyki w spreju, sonaxa bsd.
  • Odpowiedz
@kubakabana: no normalka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mi dziś jeszcze dwa QDki na testy przyszły, jeden woskowy z trudniejszym docieraniem ale lepszym lookiem (właśnie do boostowania sapphira jak już położę), drugi taki zwykły qd "psiknij-przetrzyj, a czego nie przetrzesz samo odparuje bez smug" - dla różowej bo ona nie lubi się babrać przy swoim aucie za długo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tam
  • Odpowiedz
@klotz: Ja robię QD takiego zrób to sam, z kanału yt takiego Kanadyjczyka. Carpro reload 50ml carpro ech2o 50ml i to z woda destylowana i jest kozak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Właśnie szafira wziąłem bo ponoć się łatwo aplikuje nawet jak się dłużej go zostawi
  • Odpowiedz
@kubakabana:
Wydaje mi się że niektórzy jeszcze do tego mixu Sonaxa BSD dodawali by podkręcić hydro ( ͡° ͜ʖ ͡°)

kurczę mnie do wax ona skusiła informacja na etykiecie "połóż i zostaw na 20-90 min" - docierałem po 30-40 min w półcieniu i było bez przypału. Sapphire chyba każą po 5 min ścierać jak dobrze pamiętam - dlatego przyjąłem, że aplikacja wax ona będzie bardziej bezproblemowa.
  • Odpowiedz
@kubakabana: i jak docieranie?

6g to widzę że fachowa rynka do detailingu, ja nie wiem jak ludzie po 30 albo 50g na smarowanie zużywają toż to fibra zapchana totalnie po starciu jednego elementu xD

U mnie było 5g na yariskę, 10g na rav4 wax ona z adbl - szafir pod palcem wydaje się tłustszy, więc na bank wydajniejszy będzie niż wax one
  • Odpowiedz
@klotz: elegancko z docieraniem, ale nie przesadzałem z czasem, bo ciepło było dzisiaj wiec było pewnie 3 max 5 minut.
U mnie Corsa, pierwszy raz ten wosk i pada miałem nowego, chyba z otwartymi porami, to wiadomo troche w niego tez wejdzie.

Polecialem ręcznie raz dwa meguiars ultimate finishem i na to wosk. Tłusty jest faktycznie, ale trzeba go wyczuć, bo jak za mało to lekko tępy był
  • Odpowiedz
@kubakabana: otwartokomórkowe do wosków super są jeśli o wydajność chodzi bo można sobie docisnąć tym aplikatorem do lakieru i on odda z siebie to co tam nawchodziło i można jeszcze kawałek dalej dosmarować. Ale to już taka sztuka dla sztuki raczej bo nie mówimy tu o zymolu za pare tysi tylko testerze za 50 zł xD

Dobra, to będę robił klasycznie - smaruje błotnik, potem drzwi, jak zrobie drzwi, to
  • Odpowiedz