Wpis z mikrobloga

Czołem,
potrzebuję porady co do księgowania zakupów poczynionych w ramach dotacji na otwarcie działalności z PUP.

01.04 zawarłem umowę o dofinansowanie podjęcia działalności gospodarczej z Powiatem X, w imieniu którego działa Powiatowy Urząd Pracy w X, reprezentowany przez Zastępcę Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w X. W stopce pierwszej strony był napis (a zatem zakładam że była ona częściowo dofinansowana z projektu): "Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie X i powiecie miasto X (VI) w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego".

Poczyniłem zakupy wymienione we wniosku oraz umowie. No i przychodzi teraz kwestia ich księgowania. Dotacja jest zwolniona z pdof, ale czy zakupy w jej ramach mogę zaksięgować do kosztów uzyskania przychodu w danym miesiącu (najdroższy zakupiony sprzęt to kwota 7999 PLN, więc nie ma przymusu środka trwałego) ?
Zagłębiając się w poniższe linki i orzeczenia wg mnie mogę:
https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/pisma-urzedowe/0115-kdit3-4011-499-2019-3-mk-sfinansowanie-zakupu-185083194
https://podatkoweopinie.pl/podatki-w-pytaniach-i-odpowiedzach/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych-pit/koszty-zakupu-wyposazenia-za-srodki-otrzymane-w-ramach-dotacji-na-podjecie-dzialalnosci-gospodarczej-jako-koszty-uzyskania-przychodow/

Wątpliwości mam jedynie z racji na:
1.) zapis w poradniku ifirma co do dotacji wspołfinansowanych z EFS ( https://www.ifirma.pl/blog/wsparcia-finansowe-w-ramach-tarczy-z-pup-czy-trzeba-ewidencjonowac-w-kpir-i-jak.html )

Jeżeli dofinansowanie z PUP realizowane jest z udziałem środków z Europejskiego Funduszu Społecznego wówczas dofinansowanie nie jest przychodem a wydatki nim sfinansowane nie są kosztem uzyskania przychodów..

2.) babkę z PUP, z którą podpisywałem umowę przestrzegła mnie przed tym (ale zakładam, że tylko tak gada...)

Może ktoś już przez to przechodził i może doradzić?
Mi się wydaje, że myślę prawidłowo, księgowa z wfirmy też mi tak powiedziała, ale z chęcią przeczytałbym jeszcze opinię kogoś obeznanego.

#dotacje #dzialalnoscgospodarcza #dofinansowanie #wlasnafirma #ksiegowosc
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@crane-om: do KUP raczej nie, VAT odliczyć? może

My kiedyś mieliśmy dofinansowanie na konkretne zakupy i VATowcom wypłacali 80% netto kwoty zakupu a nieVATowcom 80% kwoty brutto zakupu. VAT trzeba było sobie odebrać od US
  • Odpowiedz
@crane-om: to nad czym się zastanawiasz też dotyczy mnie na ryczałcie? I co daje ci to w tej sytuacji gdybyś mógł to wpisać do kosztów uzysk. przychodu? Czy to jedynie VAT? :)
  • Odpowiedz
@Dustaf1: nieee, jeśli ryczałt to zupełnie nie dotyczy Cię.
Mógłbym po prostu umieszczając to w kosztach wykazać stratę na samym początku.

Co niniejszym czynię. Dla potomnych informacja - rozmawiałem z dobrą księgową (fizyczną, nie asystentem z wfirmy) i ona po analizie treści interpretacji KIS linkowanej przeze mnie wyżej potwierdziła, że myślę prawidłowo.
  • Odpowiedz