Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jak odzyskać zdjęcia z telefonu na #linux

Problem polega na tym że photorec nie ma dostępu do danych zamontowanych przez mtp

Jakby #android nie dal dostępu, a nie wiem czemu.

Włączyłem nawet debugowanie USB.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pyroxar: Mam telefon z androidem i też czasami po podłączeniu telefonu kabelkiem i zezwoleniu w telefonie na dostęp do plików lub zdjęć nie moge się dostać do wnętrza. Pokazuje się ikona urządzenia ale po kliknięciu wyświetla komunikat o braku dostępu. Pomaga wyjęcie wtyczki z portu USB i połączenie ponowne. Czasem nawet ze dwa razy musze powtarzać. Tak, mam zainstalowane sterowniki bo instaluję na tym telefonie ROM poprzez linię poleceń i
  • Odpowiedz
no to jest problem, jak uzyskać fizyczny dostęp.

@pyroxar: zabierasz się za to od d--y strony. Ty nie masz sie dostać do danych a fizycznie do systemu plików. MTP nie wystawia ci systemu plików i dostępu do niego na poziomie bloków a prosty interfejs/serwer plików.

Twój pomysł to dosłownie tak jakbyś próbował photorec, dd albo testdisk na FTP odpalić albo dowolnym systemie plików zamontowanym przez FUSE.

Ty masz znaleźć narzędzie
  • Odpowiedz
@pyroxar: jw @Kryspin013 podaje
największa szansa powodzenia to zrzut partycji danych z telefonu do pliku poprzez ADB i próba odzysku plików np. testdiskiem, ddrescue itp oprogramowaniem działającym bezpośrednio na systemie plików

kompletne guide znajdziesz na xda, ale to nie jest 1 kliknięcie
  • Odpowiedz
kompletne guide znajdziesz na xda, ale to nie jest 1 kliknięcie

@Dibhala: niby OP od lat korzysta z linuksa ale obawiam się, że może w c--j nie ogarniać + to by wymagało zrootowania telefonu. Druga sprawa, to partycje w androidzie są chyba szyfrowane od którejś wersji (wcześniej jako luks, obecnie pliki po stronie fs).

@pyroxar: masz zrootowany fon?
  • Odpowiedz
@Kryspin013: nie trzeba rootować słuchawy, w końcu łączymy się przez ADB do shella jako root
natomiast z szyfrowaniem zawsze będą j---a, jednakże przeszła mi przez oczy jakaś możliwość pominięcia szyfrowania. Nie wiem jednak na ile to jest realne w przypadku zgredoida >10-11

z innych rozwiązań zawsze można by próbować zaintalować pakiet testdiska czy innego recovery i orać tym pamięć flash poprzez ADB. Abo się uda abo nie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
z innych rozwiązań zawsze można by próbować zaintalować pakiet testdiska czy innego recovery i orać tym pamięć flash poprzez ADB. Abo się uda abo nie ¯_(ツ)_/¯

@Dibhala: też mi to przyszło do głowy, ale w pierwszej kolejności to trzeba ogarnąć gdzie w ogóle plik którego OP szuka jest zlokalizowany bo może jest na karcie SD? xD

, jednakże przeszła mi przez oczy jakaś możliwość pominięcia szyfrowania. Nie wiem jednak na ile to jest realne w przypadku zgredoida
  • Odpowiedz
@Kryspin013: kiedyś było łatwiej, wiadomka
na teraz jedyne co mi przychodzi do głowy to twrp, które umożliwa odszyfrowanie partycji i od razu stworzenie kopii partycji. Jednakże to wymaga odblokowanego bootloadera przy czym nie ma potrzeby instalacji twrp a wyłącznie jednorazowe uruchomienie twrp podczas bootowania.
W tym jednak wypadku OP nie ma takiego handicapu.

Kiedyś nadziałem się na wzmiankę o powstającym narzędziu do odzysku danych ze zrzuconej partycji wraz z deszyfracją
  • Odpowiedz