Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
mirki, jestę laureatem olimpiady z polskiego (wiem, wiem #chwalesie) i stoję przed wyborem kierunku studiów #studbaza #studia (tegoroczny maturist here). Zastanawiam się co wybrać spośród: #prawo #iberystyka #filologiaklasyczna. Za prawem przemawia oczywiście pewna i dobrze płatna praca niezależnie czy to duże czy małe miasto i wysoki prestiż w społeczeństwie. Jeżeli chodzi o filologie to nie jestem biegły ani w #hiszpanski ani w #lacina , więc może być problem. Nwm też który lepszy. Z jednej strony hiszpański by mi dał możliwość uzyskania zaświadczenia, że znam język na jakimś c1 albo c2, z drugiej jak będę znał łacinę to bez problemu dogadam się we wszystkich krajach romańskojęzycznych tj. Hiszpania, Portugalia, Francja, Rumunia, Włochy + te różne San Mariny, San Andreas itd. Jeżeli chodzi o zarobki to raczej wiadomo prawo >> filologia klasyczna > iberystyka. Prestiż tak samo. A mimo wszystko nwm co wybrać. Starsza siostra właśnie kończy prawo i widzę, że z jednej strony jest trochę lepiej przez to traktowana przez otoczenie, ludzie odnoszą się do niej z szacunkiem, siorka ma też pracę od 2 roku w kancelarii, gdzie zarabia bardzo dobrze. Z drugiej strony raczej mówi, że studia są nudne i drugi raz by ich nie wybrała tylko właśnie poszłaby na jakąś filologię. Proszę doradców zawodowych z mirko o pomoc.
Jeżeli ktoś by chciał zaproponować jakiś inny kierun to też fil fri

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #626a8f71fbc015adb4dd17e9
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Nie wiem czy jesteś trolem czy kretynem. Co mają studia do umiejętności dogadania się? Naprawdę istnieją ludzie którzy żeby nauczyć się hiszpańskiego to zamiast zapisać się na kurs albo oglądać seriale to idą na iberystykę ? XD

Poza tym jeśli uważasz że gównokierunek który studiujesz, jakikolwiek by nie był, dodaje Ci "prestiżu" to nadajesz się tylko na prawo.
  • Odpowiedz
**wspolczuje_siostry**: : >i widzę, że z jednej strony jest trochę lepiej przez to traktowana przez otoczenie

@AnonimoweMirkoWyznania: To bait jak c--j ale odpowiem XD z prawnikami się nie rozmawia, to gorszy zawod od psow. Kolegów nie masz? W życiu ci nie wyszlo? Laureat z polskiego daje ci kompletnie nic w kariere. Idź na filologię angielską(niemiecką/francuzką) i sie ogarnij. Przeproś też wszystkich za siostre

Zaakceptował: karmelkowa
  • Odpowiedz