Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jak osoba z #autyzm lub #asperger zachowuje sie w pracy? Czym różni się od innych osób? Jakie mogą być minusy i plusy takich osób?
#psychologia #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6267d857ef9055830651dc78
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Poczytaj sobie o objawach i dopasuj, co jest dla Ciebie plusem, a co minusem. Tak ogólnie to takie osoby mogą być mocno zaangażowane w to, co robią i lojalne, a z drugiej strony mogą mieć np. problem z pracą w grupie albo domyślaniem się, jeśli ktoś nie przedstawi czegoś wprost. Ale tak jak napisał mirek wyżej - różnie to wygląda.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:

Mogę odpowiedzieć na swoim przykładzie i doświadczeniu. Ale pamiętaj – każda osoba w spektrum może mieć w niektórych aspektach nawet zupełnie inaczej niż ja.
Ogólnie miałam wiele różnych prac, choć starałam się aplikować do miejsc które wydawały się dla mnie choćby trochę „ciekawe”, związane z moimi zainteresowaniami albo po prostu na rozmowie widziałam, że jest tam w miarę cicho, światła mi nie przeszkadzają, nikt nie puszcza głośno muzyki itd. Czyli np. wszelkie hipermarkety, sklepy spożywcze itd. z miejsca odpadały. Poza tym byłam kiedyś w trudnej sytuacji i poszłam na rozmowę do Żabki i pani właścicielka po godzinnej rozmowie ze mną (oczywiście nie tylko o pracy) powiedziała mi coś takiego: „jesteś super dziewczyną, ogarnięta, inteligentna, nie pasujesz tu, widzisz, tu same takie proste dziewczyny, młode matki, one zapierniczają nadgodziny, biją się o premię… no nie pasujesz mi tu”. I dała mi numer do znajomej która prowadziła mały sklepik papierniczy i tam z miejsca mnie przyjęła i całkiem fajnie mi tam było bo mogłam sama wszystko ogarniać, no i mieści się to w moich zainteresowaniach – uwielbiam wszelkie kreatywne rzeczy, nawet długopisy i zeszyty mnie fascynują :D

Jak tak patrzę wstecz to
  • Odpowiedz