Wpis z mikrobloga

Co dobrego Francja dała światu, oprócz paru nielicznych modeli samochodów? Nie kojarzę żeby kuchnia francuska była jakaś mega popularna, ich język też jest ciężki w słuchaniu, jakbym nie było by tam Paryża to zbytnio nie było by co tam zwiedzać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może jest ich jakiś wynalazek o którym nie wiem a który jest istotny dla dzisiejszego świata?

#francja #pytaniedoeksperta #francuskie #jedzenie #swiat
  • 75
@SiewcaZaglady "jakbym nie było by tam Paryża to zbytnio nie było by co tam zwiedzać"

Lazurowe wybrzeże z mega ciekawymi miastami i widokami jak Monaco, Nicea czy Saint Tropez lub mniejsze o charakterze religijnym jak Yves saints de la mer. Średniowieczne zamki, posiadłości i miasteczka papieży jak ten w Avignon, winnice, góry i masa klimatycznych miejsc których nawet nie wymienie. Do zwiedzania to nie jest tylko top Europy ale i top świata.
@SiewcaZaglady: Włoska kuchnia jest bardzo prosta i szybka. No i większość knajp w Polsce to udaje włoskie bo mało kto próbował prawdziwej włoskiej wiec można przyciąć na produktach. Kuchnia francuska jest zdecydowanie bardziej skomplikowana, wymaga dużo więcej czasu i przycięcie na produktach psuje cały efekt. We wloskiej restauracji danie dostajesz po kilku minutach. pizza to przecież kilkadziesiąt sekund w piecu i można wydawać. W restauracji francuskiej czekanie na danie główne godzinę
że do takiej kuchni włoskiej nie ma podjazdu

@SiewcaZaglady: Przecież kuchnia włoska to tylko pizza na milion sposobów i kluchy na milion sposobów, no tam może czasem trochę sera i wina, ale to mają też we Francji
@SiewcaZaglady: A podróżowanie to w ogóle nie trafiłeś. Ostatnio byłem dwa tygodnie w Owernii, regionie który jest określany jako najmniej atrakcyjny turystycznie ze wszystkich. Każdy dzień wypełniony atrakcjami, zamki, pałace, katedry z XII wieku, ale tez nowoczesne obiekty muzealne, piękne pejzaże (Owernia to kraina wygasłych wulkanów. A to tylko jeden region. Pogoogluj, zamki nad Loarą, Mont Saint Michel, klify Etretat, Mont Blanc i Chamomix nawet takie St Tropez ma coś w
@Mithrindil: Trochę pojechałeś. Jeśli w jakiejkolwiek restauracji przy normalnym ruchu czekasz na danie godzinę to znaczy, że ktoś dał dupy przy planowaniu procesów technologicznych. Nie ważne, czy to restauracja francuska, włoska, czy jakakolwiek inna, w każdej kuchni pracę planuje się tak, żeby maksymalnie skrócić czas oczekiwania przez gościa na danie, a jak przygotowanie czegoś zajmuje godzinę, to nie robi się tego pojedynczo z łapy, tylko poddaje się to wstępnej obróbce w