Wpis z mikrobloga

MacBook M1 2020 kupiony kilka tyg temu (nówka) - jedyne co zainstalowane to przeglądarka + narzędzia developerskie (laravel, vue, Angular) oraz paczki z homebrew (głównie php,mysql,node). Mam wrażenie jakby Mac „zwolnił” przy starcie. Średni czas bootowania ok 7s do ekranu logowania (ładuje się jabłko, w połowie ładowania ekran się rozjaśnia i ZAWSZE pojawia się kursor myszki w lewym górnym rogu). Pierwsze uruchomienie chrome’a tez trwa z 5sekund. Jeśli chodzi o użytkowanie to nie mam zastrzeżeń. Raz już zrobiłem formata - bez skutku. W procesach nic podejrzanego nie ma, przy starcie również żadne zbędne programy się nie uruchamiają. Pierwszy raz mam MacOS, wiec nie mam jeszcze sporej wiedzy jak takie problemy rozwiązać. W necie przekoplem już sporo wątków. Dysk również nie jest zapełniony ani laptop nie dostał „strzała” żeby było to uszkodzenie mechaniczne. Dysk SSD. O--------a mi czy serio coś jest na rzeczy?
#macbook #apple #kiciochpyta #komputery
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skisle_mleko: Hej, a to wg jest sens wyłączać maca? Tzn - pełne wyłączenie ^^ ja poprostu zamykam ekran a bateria praktycznie nie ruszona nawet po dłuższej przerwie w używaniu :)
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: W M1 chyba nie ma resetowania ręcznego dla NVRAM? A co do indeksowania spotlighta i procesów to raczej po formacie, na czystym dysku bez żadnych danych powinno być okej (a nie było)?
  • Odpowiedz
@skisle_mleko: wydaje mi się że trochę przesady w tym. nowy sprzęt to dmuchasz na zimne.
te 7s boota to bym nie powiedział że wolno. a z chrome to ciężko się wypowiedzieć bo to nie jest lekka przeglądarka. inne apki też wolniej? safari też 5s? apka apce nierówna też. jedna zanim się włączy mi to poskaczę ikonka 3 razy, a w innej nawet nie zdąży.
  • Odpowiedz
@Faley: sprawdziłem safari, od razu się włącza. Czyli może faktycznie przesadzam :D nie mniej ten boot mnie martwi, bo mam wrażenie, ze przedtem od razu gdy muzyczka startowa sie wyłączyła ekran logowania już był
  • Odpowiedz
Mam wrażenie jakby Mac „zwolnił” przy starcie. Średni czas bootowania ok 7s do ekranu logowania (ładuje się jabłko, w połowie ładowania ekran się rozjaśnia i ZAWSZE pojawia się kursor myszki w lewym górnym rogu). Pierwsze uruchomienie chrome’a tez trwa z 5sekund

@skisle_mleko: Po co go wyłączasz w ogóle? Mój Mac ma spokojnie tygodnie uptime bez problemu. Zostawiam najważniejsze programy odpalone, wieczorem usypiam a rano wznawiam.
  • Odpowiedz
@Sliv3r: nie ma sensu, ja robię restart raz na parę tygodni, a tak to zamykam klapę wieczór i otwieram rano i jadę dalej. Macbook Air M1. Podejrzewam, że dla baterii to też lepiej, mam iPad Air z 2013 roku, używany codziennie i bateria dalej w miarę dobrze trzyma.
  • Odpowiedz