Wpis z mikrobloga

Jak to się dzieję, że niby kryzys, wysokie stopy procentowe, ceny #nieruchomosci szaleją, a dzisiaj przejrzałem z ciekawości nowe inwestycje i #mieszkaniedeweloperskie w Warszawie i okolicach. Wszystkie mieszkania zajęte. Wiadomo Warszawa, nie ma się co dziwić.
Ale wziąłem pod lupę #lodz ... Miasto z ujemnym przyrostem ludności... zostały pojedyncze sztuki w nowych blokach, które będą oddane w 2022. Kto zapełnia te bloki? :D Gdzie Ci wszyscy ludzie wcześniej mieszkali? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda
  • 27
  • Odpowiedz
@SadWimp: społeczeństwo, mimo wszystko, się bogaci. To już nie czasy, gdzie rodzina 2+2+dziadki mieszkała razem w wielkiej płycie. U mnie w pracy jest większość młodych ludzi. 2 osoby mają kredyt, a reszta tylko narzeka, że gdyby nie wkład własny to też by brała. Także to tak szybko nie #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
zostały pojedyncze sztuki w nowych blokach, które będą oddane w 2022. Kto zapełnia te bloki?

@SadWimp: Ci którzy je kupili w latach 2020-2021, gdy stópki były niskie i jako tako ceny się trzymały.
Popatrz bardziej na planowanie nowych inwestycji względem lat wcześniejszych, jest ich zdecydowanie mniej a będzie to się jeszcze bardziej nasilać.
  • Odpowiedz
społeczeństwo, mimo wszystko, się bogaci

2 osoby mają kredyt, a reszta tylko narzeka, że gdyby nie wkład własny to też by brała

@Ogau: no to nieźle się bogaci jak uzbieranie 100 tys. to problem nie do przeskoczenia XDDDD
  • Odpowiedz
@SadWimp: 20% mieszkańców Łodzi to obcokrajowcy. Do tego miasto akademickie i bliskość Wawy (praca zdalna i wizyta w biurze raz, dwa razy w tygodniu). Mimo to uważam, że ceny w Łodzi już dawno oderwały się od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@SadWimp: bo muszą rosnąc jeżeli materiały budowlane i robota idą do góry, a że nikt tego nie kupi to inna sprawa. Swoje muszą zarobić, deweloper to nie fundacja.
  • Odpowiedz
@SadWimp: sorry nie doczytałem w poście że oddanie w 2022. jak w tym roku oddanie i biura prowadziły sprzedaż od ok 2 lat (czyli w drugiej połowie 2020 i cały 2021 - największa hossa nieruchomościowa ostatnich lat) to czemu właściwie miałoby być cokolwiek wolnego tam jeszcze?

tu masz oddanie za rok, sprzedają chyba trochę ponad pół roku i sprzedali bardzo mało https://www.peira.pl/sp2
  • Odpowiedz
@SadWimp Olimpijczyk sprzedał się w zeszłym roku. I to bardzo szybko po otwarciu sprzedaży. Wiem, bo znajomy był napalony, czekał, aż będzie mógł kupić i jak odpaliła się sprzedaż i myślał, że będzie jednym z pierwszych kupujących to wybitnie nie był. :P
  • Odpowiedz