Mieliście jakieś problemy ze aktualizacje coś wam psuły?
@Nemeczekes: W ciągu 8 lat używania z 5 grubych faultów. Z czasem prawdopodobieństwo wysypania się archa dąży do jedynki. Ale za to masz najnowszy soft. Dobry system do zabawy, polecam.
@Nemeczekes: tak mówią osoby które nigdy Archa nie używały. Używam wyłącznie Archa jako główny i jedyny system od 2 lat. Wcześniej Manjaro ok. 1 rok. Przez ten czas nigdy system mi się nie wysypał. Z problemów to może ze 2-3 razy potrzebna była manualna interwencja przy aktualizacji (Pacman odrzucał instalację)
@Nemeczekes: archa oryginalnie zacząłem używać bo był to jedyny system na którym wszystko mi działało out of the box.. i po roku dalej wszystko działa wcześniej próbowałem kilku innych ale męczy mnie to ręczne szukanie i dodawanie repozytoriów z google żeby podstawowy soft zainstalować w ubuntu i fedorze nigdy nic się nie zapsuło przy aktualizacji, miałem dwa problemy z archem: - monitory mi się nie budziły z suspend, ale to
@Nemeczekes: 2 razy. Raz wywaliło KDE, drugi raz network managera - w ciągu około roku. Jak komuś ten system chodzi bez problemu to go pewnie nie aktualizuje :p
@Nemeczekes: Arch to NIE jest system który ma być stabilny. To, że jest, jest szczęśliwym zbiegiem okoliczności. Jak szukasz stabilności to nie idź w rolling-release.
@Nemeczekes: po pierwsze to takie configi nie są podmieniane tylko dostajesz xorg.conf.pacnew i musisz sobie samemu dodać lub usunąć co tam potrzebujesz. Najczęściej stare wersje działają więc się ich nie rusza. Można to zmienić i wtedy automatycznie uwala stare wersje konfiguracji ale to na własne życzenie.
@Nemeczekes: używam od jakiś 10 lat. Może dwa fuckapy które sam sobie naprawiłem w ciągu godziny i spowrotem działał. Najstabilniejszy i najszybszy system na świecie
@rtp_diov: właśnie jak czytam że ludzie mówią że arch nie jest stabilny a mieli w sumie 1 lub dwie awarie w ciągu paru lat to wydaje mi się to dużo mniej ryzykowne niż aktualizacja Ubuntu
@niepodszywamsiepodbiauka: a no i btw. Poczytaj se może troche o rolling-release i trunk based development. Już dawno udowodniono empirycznie, że to najlepszy cykl wydawania wersji. Tj. częste małe updatey. Cała reszta to antywzorzec. Jest to też zgodne z szybkim cyklem wydawniczym metodyk Agile, Scrum gdzie robiąc ficzera dostajesz szybki feedback czy działa i wdrażasz rozwiązanie na zasadzie just do it. często iteracyjnie nie od razu wszystko w całości. Do tego
#rozdajo69 zł na żarcie 🍟🍔🍕 A dokładniej - do wygrania jedna karta podarunkowa o wartości 69 zł do Pyszne albo Uber Eats. Zwycięzca sam wybiera, czym się utuczy.
Shock.Deals - telegramowy kanał z promocjami, okazjami i błędami cenowymi
https://www.gamingonlinux.com/2022/04/sorry-arch-its-not-working-out-any-more-and-hello-fedora/page=7/#r224146
I teraz myślę czy może nie Fedora lepsza.
Mieliście jakieś problemy ze aktualizacje coś wam psuły?
#linux #archlinux
źródło: comment_1649573301bzBcCUnCAfJdqJVQ2Tn0ff.jpg
Pobierz@Nemeczekes: W ciągu 8 lat używania z 5 grubych faultów. Z czasem prawdopodobieństwo wysypania się archa dąży do jedynki. Ale za to masz najnowszy soft. Dobry system do zabawy, polecam.
wcześniej próbowałem kilku innych ale męczy mnie to ręczne szukanie i dodawanie repozytoriów z google żeby podstawowy soft zainstalować w ubuntu i fedorze
nigdy nic się nie zapsuło przy aktualizacji, miałem dwa problemy z archem:
- monitory mi się nie budziły z suspend, ale to