Wpis z mikrobloga

Kontrowersyjna opinia ale... co jeżeli oni najzwyczajniej w świecie zachlali? Mam na myśli Obajtków, Glapę, Morawieckiego, każdego decydenta, który ma jakikolwiek wpływ na cenę paliwa na stacjach. No bo tak:
USD/PLN: dolar jest obecnie 5% droższy niż był w momencie wybuchu wojny, kiedy przez moment był 13% droższy
Ropa: 4% droższa niż przed wybuchem wojny, największy wzrost przez moment wynosił 42%

Ceny paliwa: przed wojną ~5,50 zł, aktualnie przynajmniej ropa ~7+
Nawet zakładając, że przed wojną paliwo kosztowało 6 zł, to przy założeniu, że kupujemy po obecnych cenach, wciąż mi gdzieś umyka co najmniej 50 groszy, zakładając że ropa sztywno 7 zł trzyma, a wiadomo że jest drożej.

Potwierdzenie teorii: Glapa z dzisiaj, oni chyba po prostu tak mocno zachlali ciesząc ryja, że ropę którą magazynowali zakupioną za 70$ będą teraz opychać Polakom biedakom w cenie 130$, że nawet się nie połapali, że to zdążyło już 2x spaść.

Wszyscy konsumenci w Europie a nawet na świecie cierpią z powodu zwyżki cen surowców energetycznych. Gazu, elektryczności, ropy naftowej... No ropa naftowa przecież zmierza w jakimś kierunku, no już absurdalnym. To nie są błędy w przewidywaniu. No ja pamiętam jak zaczynałem pracę, yyy, jeszcze w RPP, a potem jako przewodniczący rady... No wtedy panowało powszechnie na świecie stanowisko, że ropa naftowa ma taką cenę górną... taki daszek... prawda.... sufit w postaci 50$ dolarów za baryłkę i to jest koniec. Od czasów jak powstała technologia wydobycia ropy naftowej z łupków, to Brent już nigdy nie przebije 50$ dolarów za baryłkę. I gdzie jesteśmy teraz? Się szykuje 130$ za baryłkę.

#paliwo #nbp #glapinski #gielda
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaxom: marże rafineryjne orlenu i lotosu skoczyły z 7 do ok 38 dolarów na baryłce (159 litrów)
nie znam się niestety na produkcji ropy (ile z 1 litra ropy można wyprodukować paliwa) ale po przeliczeniu na złotówki, marża skoczyła z 17 do 95 groszy na litrze.
Dorzucić do tego ewentualny wzrost marży detalicznej na stacjach paliw i mamy powód aktualnych cen... w których rynkowa cena ropy i wartość złotówki nie
  • Odpowiedz