Aktywne Wpisy
greenbong +134
Nie rozumiem jak można chcieć mieć dzieci. Jestem u siostry trzeci dzień, dwójka dzieci 2 i 5 lat i to jakiś koszmar xds
Ciągle trzeba się tym zajmować, bez przerwy potrzebuje uwagi. Siorka i szwagier od 4 lat to wrak człowiekow. Ciągle niewyspani, ciągle rozdrażnieni, dla nich błogosławieństwem jest jak przyjadę na 3 dni, bo dzieci mnie lubią i mają w końcu chwilę spokoju xd.
Ta relacja z tymi dziećmi, pomimo że
Ciągle trzeba się tym zajmować, bez przerwy potrzebuje uwagi. Siorka i szwagier od 4 lat to wrak człowiekow. Ciągle niewyspani, ciągle rozdrażnieni, dla nich błogosławieństwem jest jak przyjadę na 3 dni, bo dzieci mnie lubią i mają w końcu chwilę spokoju xd.
Ta relacja z tymi dziećmi, pomimo że
alberto81 +1085
Celem głównym było zastraszenie zachodu i odzyskanie bezpośredniego dojścia do Krymu.
Celem pobocznym było podbicie Kijowa i zrobienie jesieni średniowiecza z "nazistowską" władzą.
Świat znienawidził Rosjan. Nie cały świat tak samo. Sama półkula północna. Chociaż nie cała. Kraje, którym wszystko jedno się ujawniły:
1. Niemcy,
2. Francja (wkrótce po wygranej Le Pen),
3. Węgry,
4. Serbia,
5. Białoruś,
6. Chiny,
7. KRLD,
8. Indie.
Jak idzie plan Rosjan?
W zasadzie to w bólach. Cel poboczny nie został osiągnięty, ale cel główny osiągnięto. Korytarz do Krymu jest. Broni się jeszcze Mariupol, ale ile wytrzyma?
Rosji nie idzie gra główną kartą jaką mają do dyspozycji, ale mają jeszcze dwie karty:
- Odcięcie całkowite Europy od dostaw ropy i gazu
- Broń atomowa
Czas pokaże.
Śledzę tag #ukraina codziennie i powiem wam, że jeden news mnie poważnie zaniepokoił - Mer Dnipro nakazał ludności cywilnej opuszczenie miasta. Może to być spowodowane dwiema przyczynami - i tutaj moje domysły:
- Rosjanie uruchomią zmasowany atak przegrupowanymi siłami na Dnipro (i może Połtawę)
- albo mogą puścić nuka na Dnipro. Taktycznego na główną linie zaopatrzenia - Ławrow już zapewniał, że nie użyją broni jądrowej, ale go to trzeba jak Sasina rozumieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nanoszę strzałki na mapkę Wolskiego, bo ona dobrze pokazuje gdzie są teraz rozmieszczone jednostki.
#wojna #wojsko #geopolityka #wolski
Kwestia tego czy Rosji zależy aż tak na Ukrainie?
@hjkurxc: @RaghNaarRoog: bądźmy realistami. Zajęcie Kijowa to było działanie życzeniowe. Nikt o zdrowych zmysłach nie planuje zdobycie 3 milionowej metropolii w dwa tygodnie. To była taka gra - postawimy życie 10k żołnierzy i a nóż się uda.
Niskie ryzyko w porównaniu do potencjalnej korzyści
Tak jak napisał Ragnarook, głównym celem było przejęcie całej lub większości Ukrainy. Tak było przez pierwszy miesiąc. Teraz nowy cel jest bardziej ograniczony, czyli zajęcie jak najwięcej z południowo-wschodniej ćwiartki Ukrainy i utworzenie Noworosji. Sam w sobie korytarz do Krymu to cel poboczny, dodatkowy; Rosjanie posiadają już dostęp do Krymu z reszty Rosji poprzez nowowybudowany Most Kerczeński.
https://www.rp.pl/konflikty-zbrojne/art35830091-dyrektor-cia-putin-liczyl-ze-zajmie-kijow-w-ciagu-dwoch-dni
Podobnych wypowiedzi ze strony USA było więcej. Nie wierzę, że to prawda i wyżej napisałem dlaczego.
Poza tym mówiłeś o poszlakach, nie dowodach. Takich to wiadomo że bez wglądu w akta nikt nie będzie miał.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu