Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lilmati: Ja miałem rekonstrukcję pod koniec czerwca. Martwy robię od stycznia bez problemu a przysiadów się narazie boje robić xD strzyka mi w kolanie jak p------e nawet jak po schodach wchodzę i psycha blokuje. Robię leg pressy goblety i bulgary ale tez ostrożnie
  • Odpowiedz
@lilmati: wszystko zależy od tego w jakiej kondycji byłeś przed rekonstrukcją i jak ćwiczysz po zabiegu. Baaardzo wiele zależy tylko i wyłącznie od Ciebie - od tego jak się przykładasz do rehabilitacji. Powodzenia u mnie 6 miesięcy gdzie po 4 robiłem większość rzeczy którymi wcześniej się zajmowałem
  • Odpowiedz
@krzychups3: @lilmati: ale wiesz że to nie do końca tak jest? ścięgno musi mieć czas żeby zrozumieć że jest więzadłem i przychodzi taki moment w którym wydaje nam się że wszystko jest już super a ścięgno jest wtedy najsłabsze bo obumarło i dopiero nabiera mocy xd tak mi to mój ortopeda tłumaczył gdy biegając po lesie właśnie w tym okresie mocno nadwyrężyłem operowane kolano xD tak czy tak
  • Odpowiedz
@Boroborro: ale co nie do końca tak jest, bo nie rozumiem? Napisałem, że wróciłem do swoich ćwiczeń po 4 miesiącach - miałem już pełny zakres ruchu, zgięcia, rotacji.
Napiszę to jeszcze raz: "wszystko zależy od tego w jakiej kondycji byłeś przed rekonstrukcją i jak ćwiczysz po zabiegu" - jeżeli masz nadwagę przed zabiegiem będzie Ci ciężko wrócić do formy nawet po pół roku. Jeżeli się nie przyłożysz do ćwiczeń po
  • Odpowiedz
@krzychups3: @Boroborro: mój ortopeda mówił że rok do pełnej sprawności, to pewnie uśredniony czas. Dużo jeżdżę na rowerze, ćwiczę, także te nogi raczej mam silne. No nic, zostaje przygotować się psychicznie i mocno przyłożyć się do rehabilitacji, dzięki
  • Odpowiedz
@lilmati: ja mialem rekonstrukcje w kwietniu 2020, material wlasny, przy okazji usuniete martwe lakotki. Po 5 dniach prowadzilem samochod, od 10 dnia po operacji mialem rehabilitacje do okolo 6 msc po operacji. Wrocilem do sportu ale czulem dyskomfort i mialem zaburzone czucie kolana, dwa razy uslizgla mi sie noga i robilem rezonans zeby sprawdzic czy nie zerwalem od nowa. Po drugim rezonansie stwierdzilem ze daje na luz, odpuscilem treningi i
  • Odpowiedz
@krzychups3: To ze jeżeli byłeś sprawny i miałeś dobrze rozbudowane czwórki i dwójki to super i to napewno pomoże ale materiał który został wszczepiony w miejsce więzadła potrzebuje czasu żeby zbliżyć się swoimi „parametrami” do więzadeł(które są bardzo mocne - mocniejsze niż ścięgna) i nawet jeżeli masz taka sama masę mięśniowa niż przed kontuzja to jednocześnie Twoje nowe więzadło może przechodzić przez okres gdy jest słabiutkie i będzie bardzo łatwo
  • Odpowiedz