Wpis z mikrobloga

@mistejk: ja czekam do jutra na zachowanie ACF-ów, Australia wprowadza embargo razem z UE, a w dodatku ma powódź i Chiny na głowie.

Energetyczny Rotterdam dzisiaj tak:
https://www.teletrader.com/quickbar/ice-europe-futures/rotterdam-ara?ts=1649158858632

Oczywiście Cię nie namawiam do zostania, bo sam też nie lubię jak są spadki i gdybym miał magiczną kulę, to bym robił kółka z grubym (który mnie ostro dzisiaj #!$%@?ł). Też myślę o cenie ACF-ów, ale z drugiej strony, to historyczny wynik był
@Gustav88: z tymi covidówkami to też bez przesady, tu na razie nie ma żadnego ATH i to nie Mabion, który miał od 2015 roku 1,5 mln przychodu (nie zysku xD) w ogóle (XDD), a wypompowali go na 1,6 mld PLN kapitalizacji (XDD²)

Teraz JSW ma kapitalizację 8,5mld z aktywami 16 mld PLN, a zysk może w tym roku wynieść niewiele mniej od kapitalizacji.

Ceny stali (wiem, bo dzisiaj zamawiałem za kilka
Jeśli świat podzieli się nieco na dwa obozy, a tak to zaczyna wyglądać, to chyba będzie trzeba zamknięty w 2020r. zaraz po modernizacji wielki piec na Nowej Hucie (padł właśnie przez normy emisji i ceny prądu) znów otworzyć i radzić sobie na własną rękę.

@KarmazynowyAstrofizyk: O ile go do tej pory nie rozbiorą. Zresztą wygaszonego wielkiego pieca nie trzeba czasami od nowa budować?
@rolnik_wykopowy: no właśnie trzeba i do takich pomysłów zmusiła nas nieodpowiednia polityka. I to nie żadna głupia niegospodarność, bo ArcelorMittal radzi sobie dobrze, ale próba na siłę wypychania przemysłu poza Europę. Teraz mamy problem, bo nasi najwięksi partnerzy w przemyśle okazują się być wrogo nastawieni, a nam brakuje nie tylko fabryk, ale też surowców.

Naprawdę szczerze zastanawia mnie, jak będzie wyglądało "nowe rozdanie", bo już wiadomo, że takich mocarstwowych zapędów nie
I to nie żadna głupia niegospodarność, bo ArcelorMittal radzi sobie dobrze, ale próba na siłę wypychania przemysłu poza Europę.

@KarmazynowyAstrofizyk: Ja właściwie się zastawiam czy to naprawdę naiwna chęć poprawy życia i zdrowia zmusiła włodarzy UE do takich kroków, czy zwyczajnie na najwyższych szczeblach w Brukseli jest masa ludzi biorących w łapę w imię przepychania takich durnych ustaw. Jednak mnóstwo ludzi i to nie polityków, ale nawet takich zwykłych szaraczków z