Wpis z mikrobloga

Nie wierze w wiarę. Moje podejście polega na poznawaniu, a to zupełnie inny wymiar.
Zaczyna się od zwątpienia, a nie od wiary. Gdy w coś uwierzymy, przestajemy pytać.
Wiara to jedna z najbardziej szkodliwych rzeczy, które niszczą ludzką inteligencję.

Wszystkie religie opierają się na wierze, tylko nauka bazuje na wątpliwościach.
Chciałbym aby poszukiwania religijne również nabrały charakteru naukowego i wywodziły się ze zwątpienia, abyśmy nie musieli wierzyć, lecz mogli pewnego dnia poznać prawdę o sobie i wszechświecie.

#przemyslenia #wiara #religia #nauka #niepopularnaopinia
  • 56
  • Odpowiedz
@Namarin: dochodzisz do punktu gdzie wiara nie uzupelnia nauki. Odwroc tok myslenia, albo przyspiesz analize danych wzgledem zwatpienia. Przepusc to przez teorie punktu zero i zacznij postrzegac swiat a tym bardziej wszystkie akcje jako sinusoida. Bardzo szybko pomoze Ci to znalezc balans psychiczny i pozwoli patrzec na swiat innymi oczami ktore pomoga dostrzegac zaleznosci w dystrybucji energii
  • Odpowiedz
Chciałbym aby poszukiwania religijne również nabrały charakteru naukowego i wywodziły się ze zwątpienia, abyśmy nie musieli wierzyć,

@Namarin: wtedy to już nie byłaby religia, a nauka. Przecież to właśnie jest istotą religii, że wierzysz w coś całkowicie z dupy, czego nie da się udowodnić.
  • Odpowiedz
@neoklasyk:

Jesteś na etapie głębokiego zwątpienia, jeszcze trochę i uwierzysz, nie jest daleko.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

A jak uwierzysz e Allaha?
Kolega wyżej pewnie rozumuje podobnie do mnie, istnienie tego czy tamtego Boga jest tak samo prawdopodobne i nieprawdopodobne. Jedynie ludzie, którzy dali sobie wbić do łba, że akurat ich religia jest słuszna myślą, że tak właśnie jest, a nie ma w tym ani trochę własnej
  • Odpowiedz
@neoklasyk:

Nie tak, sam kreujesz, tworzysz rzeczywistość,

Gdybym kreowal rzeczywistosc to zadnych religii nie bylo na tym swiecie, bredzisz chłopie.

Bóg rządzi, tego nie zmienisz, to co jest stabilne musisz oprzeć aby mieć lewar, ludzko masz oparcie?

Całe to zdanie nie ma sensu. Piles cos?
  • Odpowiedz
Chciałbym aby poszukiwania religijne również nabrały charakteru naukowego

@Namarin: religia to wymysł. Jak chcesz podejścia naukowego do zmyślonych rzeczy? Do teletubisiów też mamy zacząć podchodzić naukowo?
  • Odpowiedz
religia to wymysł. Jak chcesz podejścia naukowego do zmyślonych rzeczy? Do teletubisiów też mamy zacząć podchodzić naukowo?

@Ogau: No cóż, różnica między nami jest taka że ja nie porównuję teletubisiów do religii. Widziałeś gdzies żeby stawiano świątynie, kościoły teletubisiom?
  • Odpowiedz
@neoklasyk: no żeby podskoczyć do twojego etapu to chyba narkotyki są potrzebne, bo nie wiadomo o co ci chodzi xD

różnica między nami jest taka że ja nie porównuję teletubisiów do religii. Widziałeś gdzies żeby stawiano świątynie, kościoły teletubisiom?

@Namarin: no dobrze, jeśli twój oświecony umysł nie pojął tego porównania to zmień sobie Teletubisiów na elfy. Te już mają swoje miejsce w wierzeniach ¯\_(ツ)_/¯

Religia to zmyślone bajki służące do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WLADCA_MALP: nie zgodzę się z Twoją definicją. Proponuję przemyśleć taką propozycję, że wiara to przekonanie o czymś. Wierzę, że moja siostra ma kota, bo wczoraj mi o tym opowiadała. Wierzę, że pod moim domem stoi dzisiaj auto, bo wczoraj je tam zostawiałem. Nie wiem na pewno, bo nie wyglądałem jeszcze przez okno i nie widziałem kota.
  • Odpowiedz