Wpis z mikrobloga

Dzisiaj w programie radiowym o godzinie 12, w stacji Polskiego Radia Wrocław gościem był nijaki prof. Igor Borkowski. Rozpływam się nad ukraińcami, w niektórych momentach dostawał chyba orgazmu. Gość sobie przyjął rodzinę uchodźców pod dach - spoko, ma do tego prawo. W pewnym momencie audycji powiedział wprost, że ukraińskie dzieci są lepiej wychowane od polskich, że w sklepach mówią "dzień dobry i do widzenia", a polskie nie. Jakbym mógł to bym mu #!$%@?ł liścia na ryj. Tak się zaczyna robić podziały.

#ukraina #wojna #uchodzcy #oswiadczenie #rosja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Komornickus: oni muszą też tak mówić. Ocieplać wizerunek UKRAIŃCÓW. Może faktycznie rozpocząć się taka Kampania.
A już widać, że zaczyna się robić nieprzyjemnie. Wojna się jeszcze nie zakończyła, a już Polacy psiacza na uchodźców. Co będzie jak się wojna skończy?

"Ukraińcy! Won do domów a nie zabierać mi miejsca pracy polaka dzielnego i walecznego! Do zoo muszę płacić??? HUSARIA"
  • Odpowiedz
@Einsoczen: @SpalaczBenzyny: To tak, jak u mnie w robocie jedna koleżanka. Jak wpadali uchodźcy do nas, to lament, bo będziemy ich utrzymywać pesele dajooo, 500+. Jak u mnie w robocie, przyjęła się Ukrainka do sprzątania budynku to.... lament, bo pracę zabierajo i za niedługo nie będzie dla nas.

Ja tam się nie przejmuje. Trzeba dać tym ludziom możliwość i szanse do pracy i asymilacji, a może kryzys demograficzny
  • Odpowiedz
@Tikyo: Generalnie nie mam kontaktu z ukraińskimi dziećmi to nie wiem, jak są wychowane No, ale jeżeli chodzi o dzień dobry i do widzenia to tych zwrotów nie używa połowa dorosłych ludzi u nas. xD.
  • Odpowiedz
@Tikyo: dowód anegdotyczny o wartości gunwa.

Ja mam dokładnie odwrotne obserwacje - Ukraińska młodzież rzadko używa zwrotów grzecznościowych. Dowód anegdotyczny vs dowód anegdotyczny.
  • Odpowiedz
@Tikyo: Manipuluje, wiadomo że z Ukrainy wyjeżdżali statystycznie bogatsi, bardziej wykształceni ludzie, a biedniejsi, gorzej wykształceni tam zostali. A więc, oczywiste, że statystycznie Ukraińcy będą lepiej zarabiali, będą lepiej wychowani, a dzieci ukraińskie z tej imigracji będą miały lepsze oceny w szkole.
  • Odpowiedz