Wpis z mikrobloga

Moja monstera chyba choruje :( od jakiegoś czasu końcówki liści się takie robią (z czasem przechodzi na cały liść) lub żółkną (również przechodzi na cały liść). Nie każdego liścia łapie, ale zaczyna być tego więcej niż mniej. Jak ją ratować? :( #ogrodnictwo #rosliny #roslinydoniczkowe #monstera #kwiaty #zalesie
lunaria - Moja monstera chyba choruje :( od jakiegoś czasu końcówki liści się takie r...

źródło: comment_1648381965TCVOfajOJKE8O0JX1uKXdr.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lunaria: Nie jestem jakimś specem od monster. Nawet specjalnie za nimi nie przepadam, ale jak na moje oko, to ona się przypala od słońca. Monstery często gutują i to by tłumaczyło dlaczego to z końcówkami jest ten problem. Co nie zmienia faktu, że takie rzeczy sprzyjają chorobom grzybowym i bym podziałała też w tym temacie na Twoim miejscu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@magnes125 dopuszczam właśnie grzyba, bo wszystkie awokado mi od niego popadały pomimo oprysków ( ͡° ʖ̯ ͡°) to duża monstera i zależy mi na niej, nie moze stać w innym miejscu w mieszkaniu, bo nie ma gdzie XD i chyba będę po kolei sprawdzać wszystkie opcje bo nie mam innego pomysłu :(, przesadze ja do nowej ziemi, sprawdzę korzenie, opryskam na grzyba i zacznę znowu włączać nawilżacz,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@xnor kurde, a skręciłam na 2-3... zrobię jej spa i zobaczymy czy odzyje na wiosnę/lato, bo trochę szalała w zimie z ilością wypuszczanych liści i może się zestresowała i zmęczyła tym wszystkim, a u mnie w mieszkaniu sucho mocno :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Tamozaplotem o nie, to potwierdza, że mam parę wrogów na raz ( ͡° ʖ̯ ͡°) to z grzybem zacznę walczyć najszybciej, bo już poczynił wcześniej szkody w roślinnych zbiorach ()
  • Odpowiedz