Wpis z mikrobloga

Kolejna garść spostrzeżeń.

Problem z wyświetlaniem przerywników filmowych w niektórych grach naprawia instalacja Proton-GE za pomocą aplikacji ProtonUp-Qt. Najnowsza wersja zatrzymuje się na ekranie z logiem Steam, więc na chwilę obecną polecam 7-8, na której wszystko działa.

Przejście do pulpitu potrafi zawiesić urządzenie. Wtedy musimy przytrzymać przycisk power, aby je całkowicie wyłączyć. Całe szczęście Steam Deck bardzo szybko się uruchamia.
Przy włączaniu Steam Decka wyświetlają się 4 błędy w lewym górnym rogu. Jest to ponoć spowodowane kartą pamięci i w niczym nie przeszkadza.

Klawiatura w trybie pulpitu lubi się zbugować, nie włączyć, nadpisywać tekst, ale jak działa to używa się jej wygodnie.

W grach, które nie obsługują zapisów w chmurze możemy przenieść je ręcznie i wszystko działa. Przeniosłem tak Kroniki Myrtany i Dark Souls 3. Zapis DS3 jest w innym miejscu.

Spolszczenia, które mają tylko plik exe musiałem zainstalować najpierw na PC i potem przenieść pliki na Steam Decka. Nie wiem, jak odpalić plik exe, a dodanie aplikacji na Steam mi nie działa, więc wybrałem najprostszy i najszybszy sposób. Nie wiem też, czy taka aplikacja będzie wiedzieć, gdzie podmienić pliki.

Docelowe miejsce zapisu pobieranych gier możemy zmienić w ustawieniach, wybierając zakładkę przestrzeń dyskowa. Co ciekawe przy instalacji dema prosto ze sklepu urządzenie pyta nas, gdzie je zainstalować.

Prey z 2006r. odpala się bez problemów, będzie grane w weekend ( ͡º ͜ʖ͡º)

#steamdeck #gry
MarchwiowySok - Kolejna garść spostrzeżeń.

Problem z wyświetlaniem przerywników fi...

źródło: comment_1647594043wQuCK7qMOZsIIHJmqGBTD2.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przejście do pulpitu potrafi zawiesić urządzenie. Wtedy musimy przytrzymać przycisk power, aby je całkowicie wyłączyć. Całe szczęście Steam Deck bardzo szybko się uruchamia.

Klawiatura w trybie pulpitu lubi się zbugować, nie włączyć, nadpisywać tekst, ale jak działa to używa się jej wygodnie.

czyli te same problemy co w big picture. Pewnie by sie dalo je obejsc myszka i klawiatura.
  • Odpowiedz
Spolszczenia, które mają tylko plik exe musiałem zainstalować najpierw na PC i potem przenieść pliki na Steam Decka. Nie wiem, jak odpalić plik exe, a dodanie aplikacji na Steam mi nie działa, więc wybrałem najprostszy i najszybszy sposób. Nie wiem też, czy taka aplikacja będzie wiedzieć, gdzie podmienić pliki.

@MarchwiowySok: To jest akurat wina linuxa sama w sobie. Jak chcesz grę modować to najpierw na windowsie, a później wrzucasz na
  • Odpowiedz
@Gandalf_Rudy: Wznawia w tym samym momencie w którym zatrzymałeś ale ma problemy czasem. Nie wiem czy to ogólna przypadłość czy tylko w mass effect ale czasem jak zawiesisz w czasie cutscenki to psuje się dźwięk tj. gadają dużo szybciej niż powinni + głośniki zaczynają wydawać dziwne dźwięki. Restart gry pomaga ale znowu mass effect ma problem i nie zawsze się odpala xd
  • Odpowiedz