Wpis z mikrobloga

#samochody #mechanikasamochodowa

Dobra Mirki, pytanie:
Czy warto kupić opony całoroczne? Chcę je kupić ponieważ jeżdżę śmietnikiem, 12kkm na rok, spokojny styl jazdy. Dodatkowo brak kosztów/problemów związanych z wymianą kół, magazynowaniem ich.
Kolejne pytanie czy koniecznie muszą mieć mniejszą sprawność niż sezonowe? Wg tych skali A,B,C,D,E,F mają lepszy wynik niż sezonowe.

Czy warto kupić opony całoroczne w moim przypadku?

• Tak 76.1% (35)
  • Nie 23.9% (11)

Oddanych głosów: 46

• 14
@mateo_olsztyn: Widziałem w górach nie raz po prostu się już nie sprawdzają, tym bardziej przy nachyleniu, trochę większej ilości śniegu. Im zimniej tym gorzej, guma jednak twardnieje. Po mieście przejechać można, dystans hamowania dłuższy.
Do miasta bez znaczenia, 99% czasu woda.

W Ostatnim tygodniu spokojnie mijałem auto, które się na takich po prostu wyłożyło. Pozdrowienia dla gościa który wymiękł na trasie do jaskini niedźwiedziej ;)
https://youtu.be/EC1E2eDt1JY?t=84
@Wojtas_elo: przerzuciłam się na całoroczne jakieś 1,5 roku temu i nie żałuję. Wcale bardzo nie hałasują, super hamują. Ja mam takie: Imperial All Season Driver 225/50R17 98 Y XL i jestem z nich zadowolona. Teraz już nie ma nie wiadomo jakich zim więc całoroczne są spoko. Moje zaliczyły juz kilka śnieżyc i dobrze sobie radziły.