Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
Mimo że nie jestem fanem Ukraińców, a działania Polaków przypominają mi pierwsze dwa tygodnie locdownu w Polsce. To chciałbym żeby Ukraina wygrała wojnę i Ukraińcy wrócili do siebie. To co teraz dzieję się na rynku nieruchomości to jakiś ponury żart, a to dopiero początek jak ruskie zaczną okupować Ukrainę. Z Czeczenią im się udało to z Ukrainą niestety też może .
Anyway wracając do tematu dziś moja kuzynka oświadczyła mojej mamie, że wypowiedziała umowę najmu swoim znajomym. Bo trzeba Uchodźcom pomagać, a na pytanie mojej mamy co z nimi w sensie jej znajomymi, to powiedziała że język znają to sobię poradzą xd
To już dla mnie totalny absurd.
Na domiar złego z rynku pracy też nieciekawe informację płyną, spada produkcja, mniej zamówień mniej pracy.
W mojej pracy miały być duże zwolnienia osób zatrudnionych przez agencje i tych którym się umowy kończą. Teraz znowu słyszę, że z "okazji" wojny boją się nie przedłużać umów z Ukraińcami. Ponoć taka sytuacja jest na całym rynku w dolnośląskim.
Jeszcze ta tarcza antyputinowska zaproponowana przez rząd, szczerze już nie mam siły tego komentować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wynajem #pracbaza #nieruchomosci #bekazpisu #ukraina
  • 7
@b4a3 a ja jakoś inaczej to postrzegam. Wielokrotnie widziałem że nasz wzrost PKB hamuje demografia bo nie było "kim robic". Jeśli duża czesc zostanie może uda nam się załatać dziurę demograficzna i np ZUS przez to nie upadnie?

Ze swojego środowiska nigdzie nie słyszałem o wypowiadaniu umów, ale widziałem kilka sytuacji gdzie ktoś sare mieszkanie po babci uprzątnął i udostępnił wojennym uchodźcom z Ukrainy, więc może te mieszkania wrócą potem na rynek?
@b4a3: no ale tak bedzie - najem krotkoterminowo wywali w kosmos przez te doplaty 1200 zl, zacznie rosnac bezrobocie, polacy beda wychodzic zwlaszcza z duzych miast przez koszty najmu.

Jedyny ratunek, ze Ukraincy wyjada dalej do UE - ktore sie przed nimi otworzylo i gdzie beda w uprzywilejowanej pozycji. Tylko tam tez beda jeszcze mocniej rywalizowac najpewniej z Polakami w dobie nadchodzacego spowolnienia xD.
@b4a3: Porównywanie okupacji Czeczenii i Ukrainy... W Czeczenii 1,4 mln ludności, na Ukrainie 44 mln, terytorium już mi się nie chce sprawdzać. Do tego okupacja Czeczenii odbyła się czeczeńskimi rękoma za ruble Kremla. Spokój Rosja-Czeczenia opiera się na relacji Putin-Kadyrow, po śmierci Władka są poważne wątpliwości co zrobi Kadyrow.
Anegdot nie komentuje, no mogę powiedzieć tylko że ci znajomi może byli problematyczni i uchodźcy to tylko dobra wymówka dla kuzynki (