Wpis z mikrobloga

@George_Patton: (#) Jeden i drugi posługuje się sofizmatami i półprawdami, nie wiem, dlaczego miałbym się śmiać z Szumlewicza.

Czy istnienie płacy minimalnej pociąga za sobą większe bezrobocie? Z badań empirycznych wynika, że kwestia nie jest jednoznaczna, ale bliżej prawdy jest chyba Szumlewicz – o ile płaca minimalna nie jest podnoszona poza granice zdrowego rozsądku, jej negatywny wpływ jest pomijalny.
  • Odpowiedz
@George_Patton: Szumlewicz jest jak dziecko w pięknym świecie marzeń i fantazji z jednorożcami. Nie wytłumaczy się mu że świat nie działa tak jak on to sobie wyobraża
  • Odpowiedz
@fantomasas: bo ten Maciek niby wie o co chodzi, ale tak naprawdę g---o wie. Więc Szumlewicz go zgasił "argumentem" o Holandii i Luskemburgu (swoją drogą Szumlewicz to tylko potrafi mówić jak to w innych krajach jest...).

Za to Szumlewicz ośmieszył się na sam koniec definitywnie.
  • Odpowiedz
nie wiem, dlaczego miałbym się śmiać z Szumlewicza.

@fantomasas: Bo sam teoretyzuje i uważa, że ma rację? Tam przygania kocioł garnkowi plus Szumlewicza już każdy na wykopie zna xD

Czy istnienie płacy minimalnej pociąga za sobą większe
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: (#) Trudno się z Tobą dyskutuje, skoro jako badania przywołujesz nastroje przedsiębiorców i opinię nawet najszacowniejszego profesora. Poza tym artykuł dotyczy postulatu podniesienia pensji minimalnej do wysokości połowy średniego wynagrodzenia, a nie na tym skupiała się nasza rozmowa.

Wzrasta pensja minimalna, a więc jak ktoś tyle płaci pracownikom, to jak chce mieć takie same przychody musi podwyższyć ceny usług, a więc wszystko wraca do normy. Sam Korwin tak mówił
  • Odpowiedz
Poza tym artykuł dotyczy postulatu podniesienia pensji minimalnej do wysokości połowy średniego wynagrodzenia, a nie na tym skupiała się nasza rozmowa

@fantomasas: Jest o pensji minimalnej, więc w czym rzecz. Ja nawet zauważyłem, że nie jest całkowicie do bani i ma sens.

Jeżeli to jest poziom rozumowania polskich przedsiębiorców, rzeczywiście, trudno dziwić się potencjałowi polskiej gospodarki. ( ͡°
  • Odpowiedz
@George_Patton: bredzenie Szumlewicza jest cudowne, ale w pewnym bardzo rzadkim przypadku może mieć do pewnego stopnia (i zapewne niechcący) rację!

jeśli ktoś wytwarza dobra w miarę wysokiej jakości, a więc o w miarę wysokiej cenie,, to z jego perspektywy nawet lepiej jest, by pracę miało mniej osób, ale lepiej zarabiali - bo np. kogoś, kto zarabia 1600zł miesięcznie i tak nie stać na buty za 300zł, a kogoś, kto zarabia
  • Odpowiedz