Wpis z mikrobloga

Widzę coraz więcej ciemnoskórych na ujęciach z przejść granicznych z Ukrainą. Skąd oni się tam wzięli?! To ci od Łukaszenki? Czy przyszli skądś indziej? A jeśli pierwsza opcja, to sami idą, czy ich wojsko bialoruskie podrzuca?

Niepokoi mnie to. Zwłaszcza po relacji jednego Mirka, że w ośrodkach przyjmowania uchodźców zachowują się jak zwierzęta.

Przy okazji - to był piękny, nieprzespany weekend na tagu. ( ͡º ͜ʖ͡º) Jutro do roboty, więc na kilkanaście godzin odcinam się od informacji.

#ukraina #rosja #bialorus #wojna
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nitro_Express: Kolezanka Polka studiowala we Lwowie medycyne, swojego czasu mowila ze bylo tam mnostwo takich przybyszy-studentow, chyba wiekszosc nawet. Mozliwe ze to wlasnie prawdziwi studenci. Ale akcja z przerzucaniem inżynierów-nygusów przez wojska Bialoruskie nie jest wykluczona, powinni ich jakos sprawdzac.
  • Odpowiedz
STUDENCI, tak ciężko to zrozumieć? Mieszkasz w jaskini i nigdy nie widziałeś osoby innego koloru skóry?

@Kacper199555: Jeszcze wczoraj też tak myślałem, bo było ich stosunkowo niewiele, ale dzisiejsze zdjęcia, na które natrafiłem, to już jest dla mnie mega dziwne. Na Ukrainie uczyłoby się aż tylu ciemnoskórych? Jak już bym miał wyjeżdżać na zagraniczne studia, to wybrałbym coś bardziej na zachodzie Europy. Choć faktem jest, że mówię to z mojego punktu widzenia.

Kolezanka Polka studiowala we Lwowie medycyne, swojego czasu mowila ze bylo tam mnostwo takich przybyszy-studentow, chyba wiekszosc nawet. Mozliwe ze to wlasnie prawdziwi
  • Odpowiedz
@Nitro_Express:
1) Ukraina jest świetnym krajem dla studiowania dla ludzi z biednych krajów afrykańskich. Więc nie powinno to nikogo dziwić że są osoby o takim odcieniu skóry które nie zdążyły się ewakuować, lub nie miały środków żeby zrobić to wystarczająco szybko.
2) Jest szansa że zostały jakieś resztki z tego co białoruś próbowała nam podrzucić, ale na to nie mam żadnych dowodów i źródeł, czysto moje przemyślenia.
  • Odpowiedz
@danieldan: @Panciak: Dzięki Mirki, że potrafiliście odpowiedzieć normalnie. ʕʔ Przyznam, że jestem zaskoczony, bo myślałem, że ze względu na różne zawirowania polityczne w Ukrainie, ten kraj nie jest zbyt często wybierany przez studentów z innych kontynentów. Sądziłem, że to właśnie Polska jest najdalej na wschód wysuniętym krajem europejskim, do którego w większej ilości zjeżdżają się studenciaki.

Mylilem się, a Wy potrafiliście normalnie wyprowadzić mnie
  • Odpowiedz
@Nitro_Express: "Jeszcze wczoraj też tak myślałem, bo było ich stosunkowo niewiele, ale dzisiejsze zdjęcia, na które natrafiłem, to już jest dla mnie mega dziwne"
Czysto moje przemyślenia- zaczęło się w czwartek rano, mamy 1 w poniedziałek. Mam wrażenie że do soboty ludzie po prostu uciekali i nie za bardzo mieli czas na problemy rasizmu. Pierwsi Hindusi są już w Polsce i jechali w pierwszych transportach razem z Ukrainą bo widziałem
  • Odpowiedz
Powtarzam są to czysto moje domysły.

@Panciak: Ale po tym co napisałeś już mi się wszystko układa. Skoro pierwszeństwo mają Ukraińcy, to reszta się tłoczy i łatwo zrobić zdjęcie, że jest ich tam w opór.
  • Odpowiedz
ja p------e jaki ten wpis jest rasistowski XD

@xblackwidowx: tak, straszny rasizm, po niedawnych wydarzeniach na granicy z Białorusią i obecnych na Ukrainie nie ma żadnych powodów żeby połączyć te fakty i zastanowić się, czy osoby na 90% nie będące rodowitymi Ukraińcami przekraczające granicę nie stanowią żadnego zagrożenia dywersyjnego, ryzyka sabotażu czy działań szpiegowskich za obietnice czy groźby Łukaszenki.

Powinniśmy przemilczeć to oczywiste ryzyko, bo ktoś na Twitterze może wyskoczyć
  • Odpowiedz
@Nitro_Express: z Ukrainy wyemigrowała za pracą ogromna rzesza mężczyzn i na ich miejsce przybyło wielu imigrantów z Bangladeszu albo krajów afrykańskich. Jakkolwiek absurdalnie nie brzmiał by pomysł wyjazdu za pracą na Ukrainę to z ich perspektywy lepiej mieszkać w miarę nowoczesnym Kijowie czy Lwowie niż w zalewanej okresowo wiosce w delcie Brahmaputry czy w slumsach Monrovii. No i zawsze to bliżej do zachodniej Europy.
  • Odpowiedz