Wpis z mikrobloga

Pytanie do mistrzów SEO. Jak najlepiej poradzić sobie ze strona w AJAX. Znalazlem, że jesli link jest w formie #! to bot konwertuje to na ajax.php Czy surowy tekst wystarczy? Jak taki ajax.php powinien wygladac? Jak powinna wygladac sitemapa? Mowie to w kontekscie strony gdzie.bl.ee gdzie dane sa powiazane z pozycja geograficzna.

#seo #google #php
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dotevo:

Najlepiej wszystkim odnośnikom ustawić atrybut href w wersji bez "#", zaś opcję z "#" serwować użytkownikom ze wsparciem dla JS (np. dzięki akcji onclick), ponad to oczywiście umożliwić przeglądanie strony pod tymi samymi adresami w wersji bez "#". W efekcie tych działań użytkownicy bez wsparcia dla JS (np. GoogleBot) będą mogli przeglądać stronę, a Ci z Javascript'em korzystać przy tym z dobrodziejstw AJAX'a.
  • Odpowiedz
@Vealheim: bez JS ta strona nie ma sensu bo LL jest w js wiec jedynie interesuje mnie rozwiazanie dla bota. Mam pewien pomysł aby sitemapa zawierala wszystkie duze miasta w roznych kategoriach danych. Na podstawie tego moge wygenerowac index.html#!...... Potem bot wchodzi na jakas strone w php bez ajax, a tam sa dane, ktore moze sobie zaindeksowac. Koncowy efekt, ktory oczekuje to seria adresow dla POI poindeksowanych tak aby po
  • Odpowiedz
@dotevo: wyobraź sobie, że masz użytkownika, który każdy link klika ppm i wybiera "otwórz w nowej karcie". Jeśli to będzie działać dobrze, to google też sobie powinien poradzić...
  • Odpowiedz
@singollo: hmm... No ale jak przesuniecie mapy niby tutaj brac pod uwage? Ja rozumiem, ze cos takiego zadziala dla ładowania newsów lub gdy posiadamy jakis statyczny kontent. Problem polega na tym, że kilkniecia modyfikuja query, a dane sa z api. Ok rozwiaze problem w ten sposob, o ktorym pisalem wczesniej. Ale dzieki za checi :)
  • Odpowiedz
@dotevo: albo masz tak, że strona po kliknięciu ma tą samą treść, więc problem z punktu widzenia SEO nie występuje, albo ma inną treść - i wtedy href="..." powinien zawieraź link do strony, która po załadowaniu będzie taką treść zawierać. I to nie tylko z przyczyn SEO - choćby dlatego, żeby taki link dało się mailem wysłac lub na wykop wrzucić.
  • Odpowiedz
@dotevo: no i jeśli jakiś człowiek znajdzie coś ciekawego na tej twojej mapie, to będzie chciał pokazać to innym. Przez ctrl-c ctrl-v, a nie przez ctrl-c ctrl-v i instrukcje "zrób zoom o 3 poziomy, kliknij dwa razy w lewo, pokaże ci się taka kropka i musisz ją kliknąć"

A strony oczywiście nie widziałem, bo się nią nie pochwaliłeś ;)
  • Odpowiedz