Nieprawdopodobne jak dużo ludzi na Ukrainie mówi po polsku, chyba nie ma takiego drugiego państwa gdzie znajomość języka polskiego jest tak duża wśród obywateli. #ukraina #jezykiobce #jezykpolski #polska #swiat
@Kielek96: Ukraiński to jest generalnie taki amalgamat polskiego i rosyjskiego, że słuchu zrozumiesz o wiele więcej ukraińskiego niż rosyjskiego. Im łatwo jest się nauczyć naszego języka, dlatego tak dobrze się asymilują.
@Kielek96: a co do Ukrainy, to wiele osob zna/rozumie polski, bo to jest podobny język do polskiego, a do tego wiele ludzi się go uczy(ło) pracując/studiując w Polsce
Ja i tak będąc tam częściej używałem rosyjskiego, bo to wszyscy tam rozumieją
@Kielek96: bardzo duzo. Pamietam wycieczke szkolna z liceum w 2007 roku i koledzy cos smieszkowali z kelnerki, i jeden mówi dobrze, że ona nie rozumie. A ta odpowiedziała - rozumie, rozumie. Buraka strzelili i tyle.
#mandat #policja #bagiety ja #!$%@?, dostałem mandat 2500 zł za jazdę na rowerze po alkoholu. 500 m do domu, 3 kieliszki wina 0,6%…. Nie da się tego odrobić w kamieniołomach lub coś z tym innego zrobić? Można odroczyć lub raty?
#ukraina #jezykiobce #jezykpolski #polska #swiat
Ludzie tam w większości mówią po polsku i rosyjsku.
Ja i tak będąc tam częściej używałem rosyjskiego, bo to wszyscy tam rozumieją