Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#krotkofalarstwo ma ktoś #uniden UBC125XLT?
Szukam po opisach sprzedawców i piszą tylko o AM i FM. Tam nie ma innych modulacji, nie ma ssb? Czy może powyżej 30MHz się tego nie stosuje?

Marzy mi się sprawne skanowanie wyższych pasm. Mam ręczne radio globalne do 30MHz i tam jest wypas odbiór a wolne skanowanie nie gra takiej roli bo tam chodzi mi głównie o radia, to jest łatwiej. Mam też sdra ale mieszkam w bloku i zasięg jest mocno słaby. Jak wyrzucę antenę na balkon daleko to ładnie łapię 1090 ale na stałe nie dam rady tak trzymać. Chciałbym wyższe częstotliwości skanować w biegu, ten skaner wygląda świetnie, ale coś te modulacje ubogo.
  • 19
  • Odpowiedz
@annotate: Przede wszystkim zorganizuj sobie żeby ta antena była na balkonie, a najlepiej dachu. To podstawa.
W zakresie 118 - 174MHz (to nazwijmy najczęstsza część użytkowa pasma 2m) nie stosuje się raczej SSB, służby używają FM bądź cyfrowe emisje których nie da się słuchać, lotnictwo AM, jedynie radioamatorzy trochę SSB, ale to sporadycznie i pewnie nie tego chcesz słuchać.
  • Odpowiedz
  • 0
@astrodamus: no przecież od razu piszę że nie mam jak na stałe na balkonie :) To spory nowy blok, nie mam dostępu do dachu. Próbowałem z dachu wspólnej anteny pod dvbt używać ale wychodził gnój.

Ariband łapie mi moje radio globalne. To mi wystarczy.

Amatorskie pasma jak najbardziej, po to chce coś co szybko skanuje, żeby zobaczyć co się dzieje gdzie. Poza tym przydałoby się cb, 145MHz na transmisje SSTV
  • Odpowiedz
@annotate: Jeśli chodzi o radio to najważniejszą częścią zestawu jest antena i tego nie przeskoczysz. Coś tam w domu usłyszysz, ale milion razy lepiej jak antena jest wyżej i nie ma obok przeszkód.

Amatorskie radio - ględzimy lokalnie między między 145-146MHz (są tam też przemienniki) w FM, SSB jest rzadziej używane, głównie w zawodach i jest w okolicach 144,300MHz. Balony SSTV ogarniesz pewnie każdym skanerem bo to w FM.
Służby
  • Odpowiedz
  • 0
@astrodamus: eh, trochę gasisz mi zapał ;p muszę w takim razie wziąć na luz i zobaczyć czy znajdę lepszy soft do słuchania z androida (sam tuner odpaliłem na telefonie, ale soft taki se... jak wiesz czego szukasz to dostroisz ale samodzielne szukanie raczej awykonalne było.
  • Odpowiedz
  • 0
@astrodamus: hehe, dzięki, ale nierealne. 3 piętra na nowym bloku, gdzie co chwila firmy jakieś prace prowadzą, a każdy element jest na gwarancji... nawet fizycznie nie mam dostępu do wejścia na dach. To wspólnota na pół tysiąca mieszkań, nie ma jak się z Mietkiem Ochroniarzem dogadać na boku :p

Dlatego kombinuję z zestawem mobilnym na jakieś wyjazdy małe.
  • Odpowiedz
@annotate: To nie tak do końca, oczywiście łatwo nie będzie, ale pierwsze co to w takich miejscach należy poprosić o wskazanie miejsca montażu anteny (bo część dachu jest Twoja). Temat rzeka, wielu krótkofalowców walczyło ze spółdzielniami i wspólnotami, chodziło po sądach, ale generalnie prawo jest po Twojej stronie.
  • Odpowiedz
  • 1
@astrodamus: dzięki za wskazówki. W sumie to zakładałem że nie mogę i tyle. Na razie jestem mega leszczem amatorem i nie mam aż tyle motywacji, ale jak mi zapał nie minie to może się wezmę za to. Dziękuję
  • Odpowiedz
  • 0
@astrodamus: no ja właśnie wolę podsłuchiwać amatorów :p Nawet po cichu uczę się z tych testów na operatora i czytam książki o teorii, ale w domu kompletnie mam mam warunków na takie zabawy :p

airband mnie też kręci ale tutaj już słucham, w dzień z domu łapię przyloty nawet znośnie. Radia z innych krajów też, i tu też ręczne radyjko daje radę.
  • Odpowiedz
@annotate: No to jesteś dobrym kandydatem na HAMsa ;) Egzamin jest prosty, większość pytań do wykucia i zapomnienia. Warunki w miastach i tak coraz gorsze (dotyczy KF) dla każdego bo nawet jak antenę na dachu postawisz to Ci LEDy zakłócają, ale trzeba szukać sposobu, a nie powodu - wspomniane wyjazdy w teren czynią cuda. :)
  • Odpowiedz
@bartiprog: dzięki, o to chodziło.

Fajny sprzęt, ale wychodzi mi z tego wszystkie że w mojej sytuacji więcej frajdy będzie jak kupię sobie proste radio na 2m i 70cm do słuchania i jednak mimo wszystko pouczę się do egzaminu :>

@astrodamus @bartiprog dzięki Wam obu. Na pewno jeszcze będę nie raz zadawał głupie pytana na tagu :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dobrowolskii: w moim miescie jeszcze można wiele posłuchać, psp, Lpr, straż, pkp, niebieskich czym biedniejszy region tym wiecej do sluchania (jak na razie), wczotaj bylem nad morzem to pmr-ki , kutry, kapitanat portu
  • Odpowiedz