Aktywne Wpisy
#praca #pracait #programista15k #pracbaza
Mam wrażenie, że od kiedy rozpoczął się u mnie okres 3 miesięcy wypowiedzenia to już nikt nie zaprasza na rekrutacje. 6k brutto QA here. Gnije jak rozmawiam ze znajomymi o zarobkach w branży i nie są w stanie uwierzyć w moją stawkę. Jednocześnie nie mogę się wyrwać z tego gówna nie ważne jak mocno się staram. Warto w ogóle jeszcze
Mam wrażenie, że od kiedy rozpoczął się u mnie okres 3 miesięcy wypowiedzenia to już nikt nie zaprasza na rekrutacje. 6k brutto QA here. Gnije jak rozmawiam ze znajomymi o zarobkach w branży i nie są w stanie uwierzyć w moją stawkę. Jednocześnie nie mogę się wyrwać z tego gówna nie ważne jak mocno się staram. Warto w ogóle jeszcze
Pan_Slon +38
Moja była żona w tajemnicy wyjechała z dziećmi…nie wiem gdzie, ona nie chce nic powiedzieć, dziadek jakieś bzdury opowiada.
Po kilku godzinach i obdzwoniu przewoznikow/lotow, wiem ze poleciała do Bułgarii, po za granice Polski, czekam właśnie na komisariacie na formalne zgłoszenie z art.211k.k nt możliwości popełnienia przęstepstwa.
#!$%@? jeszcze jej ojciec czyli dziadek jej w tym pomaga
Nie wiem co jej #!$%@?…
#logikarozowychpaskow #rodzicielstwo
Po kilku godzinach i obdzwoniu przewoznikow/lotow, wiem ze poleciała do Bułgarii, po za granice Polski, czekam właśnie na komisariacie na formalne zgłoszenie z art.211k.k nt możliwości popełnienia przęstepstwa.
#!$%@? jeszcze jej ojciec czyli dziadek jej w tym pomaga
Nie wiem co jej #!$%@?…
#logikarozowychpaskow #rodzicielstwo
Szukam po opisach sprzedawców i piszą tylko o AM i FM. Tam nie ma innych modulacji, nie ma ssb? Czy może powyżej 30MHz się tego nie stosuje?
Marzy mi się sprawne skanowanie wyższych pasm. Mam ręczne radio globalne do 30MHz i tam jest wypas odbiór a wolne skanowanie nie gra takiej roli bo tam chodzi mi głównie o radia, to jest łatwiej. Mam też sdra ale mieszkam w bloku i zasięg jest mocno słaby. Jak wyrzucę antenę na balkon daleko to ładnie łapię 1090 ale na stałe nie dam rady tak trzymać. Chciałbym wyższe częstotliwości skanować w biegu, ten skaner wygląda świetnie, ale coś te modulacje ubogo.
W zakresie 118 - 174MHz (to nazwijmy najczęstsza część użytkowa pasma 2m) nie stosuje się raczej SSB, służby używają FM bądź cyfrowe emisje których nie da się słuchać, lotnictwo AM, jedynie radioamatorzy trochę SSB, ale to sporadycznie i pewnie nie tego chcesz słuchać.
Ariband łapie mi moje radio globalne. To mi wystarczy.
Amatorskie pasma jak najbardziej, po to chce coś co szybko skanuje, żeby zobaczyć co się dzieje gdzie. Poza tym przydałoby się cb, 145MHz na transmisje SSTV
Amatorskie radio - ględzimy lokalnie między między 145-146MHz (są tam też przemienniki) w FM, SSB jest rzadziej używane, głównie w zawodach i jest w okolicach 144,300MHz. Balony SSTV ogarniesz pewnie każdym skanerem bo to w FM.
Służby
Dlatego kombinuję z zestawem mobilnym na jakieś wyjazdy małe.
airband mnie też kręci ale tutaj już słucham, w dzień z domu łapię przyloty nawet znośnie. Radia z innych krajów też, i tu też ręczne radyjko daje radę.
Fajny sprzęt, ale wychodzi mi z tego wszystkie że w mojej sytuacji więcej frajdy będzie jak kupię sobie proste radio na 2m i 70cm do słuchania i jednak mimo wszystko pouczę się do egzaminu :>
@astrodamus @bartiprog dzięki Wam obu. Na pewno jeszcze będę nie raz zadawał głupie pytana na tagu :D
SDS200E tak samo, cooooo