Wpis z mikrobloga

Ostatnie słowa dzielnych żołnierzy z Wyspy Węży.

Wczoraj pisałem o ukraińskich żołnierzach, którzy dzielnie bronili małej (ale istotnej) wyspy:
https://www.wykop.pl/wpis/63968125/wioska-tzn-wyspa-galow-%CA%96-ukraina-rosja-ruskimir-w/

Niestety polegli...
Ale i tak wielki szacunek dla nich za podjęcie walki z dużo większym przeciwnikiem! RIP

#ukraina #rosja #wojna #ruskimir #wojsko #militaria #bezpieczenstwo
Papileo - Ostatnie słowa dzielnych żołnierzy z Wyspy Węży. 

Wczoraj pisałem o ukra...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Papileo: już dziś można mówić, że jest to dla Ukraińców taki symbol jak dla nas Westerplatte. Mam nadzieję, że po wojnie, główne ulice ukraińskich miast będą nosić imiona właśnie Bohaterów Wyspy Węży, a nie np. Bandery czy Szuchewycza.
  • Odpowiedz
Jeden z ukraińskich żołnierzy podczas ostrzału Wyspy Węży robił relację live na instagramie

Czy jakiś Mirek jest w stanie zapisać jego relacje? Nie mam insta :/
Papileo - Jeden z ukraińskich żołnierzy podczas ostrzału Wyspy Węży robił relację liv...
  • Odpowiedz
@gotiman13: A jaką mieli walkę podjąć pogranicznicy z krążownikiem rakietowym? To był czysty akt honoru. Pewna śmierć.

Może po prostu przeliczyli się i nie sądzili, że ruscy naprawdę zaczną naparzać w kawałek skały z 13 osobami w ceglanym domku, ale nikt nawet tego nie rozważa, legenda się narodziła.
  • Odpowiedz
@NoMercyIncluded: Nie wiem. To nagranie obdziera to trochę z heroizmu, więc śmieszy mnie to gadanie o termopilach. Krzyknęli "suka" i umarli. Tak jakbyś p-------ł samochodem w drzewo. Obstawiam, jak wyżej, że pewnie się nie spodziewali takiej reakcji.
  • Odpowiedz
@gotiman13: To nagranie przejdzie do historii i powiedziałbym, że forma odpowiedzi dzięki swojemu posępnemu humorowi idealnie oddaje sytuację i stosunki panujące między obiema stronami konfliktu.

Facet zginął i stał się nieśmiertelny razem z całą załogą, wieki przeminą, a ludzie wciąż będą natrafiać na tę legendarną odpowiedź, podobnie, jak teraz cytujemy odpowiedź generała Cambronne i tym podobne.

Choć żal młodych, jako dowódca oczywiście wolałbym, by przeżyli.
  • Odpowiedz