Czy warto jest się zapisać na kurs SQL po trzydziestce? Kupiłem książkę "SQL dla każdego" ale nie mam bazy + nie bardzo rozumiem dlatego co tam jest bez praktycznych zadań. Te kursy mnie czegoś nauczą, warto?
@thority: Znalazłem kurs za 2k który mnie zainteresował, zawiera materiały, szkolenia na kamerce, wsparcie przez jakiś czas po zakończeniu kursu i dostęp do baz, materiałów, etc. No i do tego mam książkę.
Masz tam oprócz składni, przykładów to także przygotowane tabelki i możesz sobie wykonać SQL-e przez przeglądarkę.
Jak chcesz się pobawić jakąś bazką, to możesz postawić bazę w pliku: h2, hsqldb, sqlite, etc. Pobierz sobie klienta SQL, który połączy się do różnych baz, h2 czy hsqldb utworzą się przy próbie połączenia z 'bazą'. DBeaver, SQuirreL
#sql #bazydanych #programowanie #programista15k
@Pozdzierany_Gumolit:
Baze mozes sobie postawic na kompie w 10 minut i zasilic przykladowymi danymi z neta
Masz tam oprócz składni, przykładów to także przygotowane tabelki i możesz sobie wykonać SQL-e przez przeglądarkę.
Jak chcesz się pobawić jakąś bazką, to możesz postawić bazę w pliku: h2, hsqldb, sqlite, etc. Pobierz sobie klienta SQL, który połączy się do różnych baz, h2 czy hsqldb utworzą się przy próbie połączenia z 'bazą'. DBeaver, SQuirreL
Szkoda kasy, lepiej kup sobie coś w nagrodę