Aktywne Wpisy
chlopak_twojej_matki +289
Z takich ciekawostek z II Wojny Światowej to moja Ś.P. prababcia często mi opowiadała jak wyglądała u nich okupacja w małej mieścince w południowej Polsce. Miejscowość była niedaleko Krakowa i Oświęcimia, więc było sporo wojsk niemieckich i SSmanów. Mieli duży dom, więc często zdarzało im się "gościć" (im się raczej nie odmawiało, bo mogło się skończyć źle) SSmanów i babcia opowiadała mi, że zawsze byli kulturalni, dziękowali, a nawet zdarzało się, że
Ryneczek +8
Skąd takie negatywne opinie o szeregowcach/bliźniakach na wykopie? Najczęściej powtarzanym hasłem jest "łączy wady mieszkania w domu i bloku". A jakieś konkrety?
że brak prywatności w ogrodzie? no w bloku nie masz nawet okazji na własną ziemię
że na tarasie słyszysz sąsiada? na balkonie w bloku też, plus sąsiadów jest znacznie więcej (po bokach i nad tobą) plus taras ma średnio te 15-20 metrów i jest znacznie większy niż standardowy balkon
że
że brak prywatności w ogrodzie? no w bloku nie masz nawet okazji na własną ziemię
że na tarasie słyszysz sąsiada? na balkonie w bloku też, plus sąsiadów jest znacznie więcej (po bokach i nad tobą) plus taras ma średnio te 15-20 metrów i jest znacznie większy niż standardowy balkon
że
Zawsze zastanawia mnie co osoba piszącą o szczęściu ma na myśli. Czy chodzi jej o stan zaspokojenia potrzeb jednostki czy też o jakiś inny stan ?
Oczywistym wydaje się fakt że szczęście pojmowane przez ludzi to stan w którym zaspokajają oni swoje potrzeby. Konsekwencją tego jest to że uczucie szczescia nie jest permanentne a zawsze wypierane jest przez jakas nowa potrzebę.
Warto zaznaczyć, że brak wolnej woli u człowieka determinuje to, że nie możemy mówić o swobodnym wyborze rzeczy czy też czynności dzięki którym zaspokoimy swoje potrzeby.
Np. Jeśli postanowie sobie że gdy zrobię 5 przysiadów to osiągnę poczucie szczescia to raczej się tak nie stanie.
Szczęście więc determinowane jest przez warunki zewnętrzne niezależne od jednostki.
Jaki z tego wniosek? Szczęście to jedynie krótkookresowy stan zaspokojenia potrzeb. Więc proszę natalistow nie szafujcie tym pojęciem na prawo i lewo jako argument za rozrodem.
To tak jakby powiedzieć: Urodzę dziecko bo dzięki temu będzie miało okazję zaspokojenia poczucia głodu
#filozofia #psychologia
Zdjęcie poglądowe :)
Szczęście to stan ktorego nie da się opisać
Szczęście dla każdego znaczy co innego
Te argumenty tylko utwierdzają przekonanie że szczęście to zaspokajanie ujawnionych i nieujawnionych potrzeb które są różne w zależności od psychiki człowieka.
To, z czym ja się nie zgadzam, to ze stwierdzeniami, że można komukolwiek ZAPEWNIĆ szczęście, i bardzo dużo rodziców/potencjalnych rodziców karmi się tym złudzeniem bardzo intensywnie. Możesz komuś zapewnić dach nad głową i jedzenie, ale nigdy szczęście.
To tak jak w powiedzeniu że trzeba się cieszyć z małych rzeczy, ale czy mogę się zmusić do odczuwania szczescia po zjedzeniu kanapki ? :)
Komentarz usunięty przez autora
@mozgogrdyczka: jest takie pojęcie w psychologii jak bazowy poziom szczęścia, na który największy wpływ mają geny. Taki poziom mamy większość czasu i do tego poziomu zawsze wracamy po różnych wahaniach (pomijając choroby, np. depresję). Więc można być większość czasu szczęśliwym, ale nie jest to za bardzo od nas zależne
@ToksycznySocjopata: Ale to nie brzmi jak szczęście, w sensie "stan pożądany". Bardziej jak taki neutralny stan, gdy nie czujemy się ani szczególnie dobrze, ani źle.