Wpis z mikrobloga

Insulinooporność nie istnieje!!

Istnieje tylko GLUKOZOoporność!!! cz. III

Insulinooporność

Ponieważ cykl Krebsa jest ściśle powiązany z innymi procesami metabolicznymi, mechanizmy kontrolujące ten cykl pełnią istotną rolę w regulacji metabolizmu całego organizmu. Wykorzystanie kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych jako materiału energetycznego w komórkach peryferyjnych prowadzi do obniżenia metabolizmu glukozy. W następstwie tego procesu wzrasta poziom
glukozy we krwi.
Jadwiga Bryła "Regulacja Metabolizmu Komórki"

Wrażliwość insulinowa
Wrażliwość =czułość na substancję, związek lub bodziec.

Wrażliwość insulinowa na diecie wysokotłuszczowej objawia się tym, że organizm jest bardziej czuły na insulinę (glukozę, aminokwasy), jej sekrecję (w dół lub w górę). Już niewielka ilość glukozy (7%) oraz białka (17%) na diecie wysokotłuszczowej skutkuje sekrecją insuliny i syntezą glikogenu pomimo, iż "warunkach podstawowych AMPK hamuje aktywność GS"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049595900276

https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=8207&language=en

Enzym glukokinaza (trzustka, wątroba) jest enzymem adaptacyjnym zależnym od diety. W konsekwencji następują zmiany w sekrecji insuliny przez trzustkę dochodzące do 50% ⏩
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85714465

Dzięki takiej "adaptacji" w organizmie nie występują nagłe wahania, piki glukozy (węglowodany), insuliny (węglowodany i białka ), nie doprowadza się w ten sposób do stanów hipoglikemii.

Dzięki posiłkom białkowo tłuszczowym krzywa glikemia jest wypłaszczona i zależy w głównej mierze od ilości węglowodanów w posiłku (70g).
https://www.researchgate.net/figure/Mean-SEM-postprandial-concentrations-of-C-peptide-in-serum-of-insulin-in-serum-and_fig3_8432929

https://www.researchgate.net/publication/8432929_Postprandial_lipid_and_carbohydrate_responses_after_the_ingestion_of_a_casein-enriched_mixed_meal

krzywa glikemii na dietach tłuszczowych jest bardziej wypłaszczona, dlatego osoby ją stosujące nie chodzą głodne przez dłuższy czas. W ciągu dnia wystarcza im mniej posiłków 2-3.
http://www.optymalni.pl/images/wykres-cukrzyca.jpg
⚡️
W wyniku przedłużającego się głodzenia glukoza może obniżyć się do 70 mg/dl. Wątrobowa produkcja glukozy wzrasta, jeśli dojdzie do spadku glikemii poniżej 81 mg/dl, jest niewielka przy glikemii 81−99 mg/dl, ustaje przy glikemii >100. Jeżeli nastąpi znaczny wzrost glikemii, wątroba pobiera glukozę z krwi.
Źródło Stryer
⚡️

Przyczyną "wysokiego" poziomu glukozy na czczo (>100mg/dl >5,5mM) może być
-efektu tzw. brzasku (wydzielania hormonów)
-pora pobudki 4:00-10:00
-stresy dnia poprzedniego, stresów czekających nas w przyszłym dniu
-dużej ilości glikogenu wątrobowego, a co za tym idzie sytuacji, gdy siatkówka oka, śluzówka jelita, mięśnie poprzecznie prążkowane, erytrocyty, leukocyty, mózg nie pobierają glukozy, nie spalają jej w nocy, ponieważ jej nie potrzebują mimo stałej Michealisa 18-108 mg/dl Km=1-6mM. A przecież w świetle naukowych faktów to glukoza jest preferowanym źródłem energii dla mózgu i mięśni, a nie ATP, ketony, czy kwasy tłuszczowe
-spowodowane niskim poziomem insuliny (rytm dobowy insuliny 24h)
-na przykład degradacji/niszczenia białek organizmu w okresie adaptacyjnym do diety tłuszczowej( enzymy białkowe glikolityczne heksokinaza, glukokinaza, fosfofruktokinaza etc. )
#dieta
#niskoweglowodanowa
#lchf
#dietetyka
#zywienieoptymalne
#drkwasniewski
#insulinoopornosc
#dodzo
#gruparatowaniapoziomu
NooB1980 - Insulinooporność nie istnieje!!


Istnieje tylko GLUKOZOoporność!!! cz....

źródło: comment_1644848609m1a5hd84hlG9io5GJf31l0.jpg

Pobierz