Wpis z mikrobloga

Twoim zdaniem jaki sposób na podniesienie dzietności ma największe szanse zadziałać?
#demografia #statystyka #dzietnosc #ankieta #sondaz #dzieci #malzenstwo #ciekawostki #polska

Jaki sposób na podniesienie dzietności ma największe szanse zadziałać

• Pieniądze do ręki na dziecko 2.0% (44)
  • zapewnienie przedszkoli/żłobków 45.3% (977)
  • odpis od podatku 19.3% (416)
  • urlop ojcowski i rozwiązania odciążające matki 5.9% (127)
  • promocja dużych rodzin (seriale, reklamy, plakaty) 3.4% (73)
  • podniesienie jakość opieki okołoporodowej 6.6% (143)
  • finansowanie invitro 8.8% (189)
  • technologie (np sztuczne macice, roboty) 8.7% (188)

Oddanych głosów: 2157

• 172
to jest trochę mit. Globalnie tak. Biedne kraje mają większą dzietność bo tam dzieci pracują.

@jatutaktylkonachwile: nie no ten komentarz mój wcześniej był tak w sumie z dupy XD ale tak serio uważam że powinniśmy zlikwidować emerytury, jak ludzie mają rodzić dzieci kiedy gdzieś z 10% wypłaty (nie wiem ile dokładnie) idzie na emerytów a później 21% budżetu państwowego idzie znowu na emerytów. Następnie znowu z wypłaty składka zdrowotna a z
W Europie zachodniej macie żłobki, przedszkola itp i głównie dzieci się rodzą w rodzinach emigranckich gdzie oni nawet oni o tym nie myślą przed zrobieniem potomka. Społeczeństwa zachodnie są już tak rozleniwione pod tym względem, że tylko okres powojenny tak jak to miało miejsce od 45 roku spowodowałby boom demograficzny.
@Positano1: szczerze, chciałbyś mieszkać z rodzicami mając te 20+ lat? Ja sobie nie wyobrażam mieć życia seksualnego. Mnie by to obrzydzało. Z resztą przebywanie ze starym ludzmi mnie dołuje. Kiedyś nie było takiej wyrwy międzypokoleniowej, dziadek robił na roli, syn robił na roli, wnuk robił na roli tylko troszke lepszym traktorem, Ale generalnie żyli w tej samej rzeczywistości. Teraz dziecko pracuje w korpo i na wakacje jeżdzi do Azji, a rodzice
Mamy znacznie więcej kobiet na emeryturze przed 65 rokiem życia, niż mężczyzn.

Kobiety też mogą iść do policji.

@Fidel1: no i co że więcej, czemu wyodrebniłeś tylko część grupy która może taką usługę wykonywać?
@jatutaktylkonachwile Bo ma już za to zapłacone. Problem z brakiem podatników będzie w tym przypadku, przynajmniej krótko terminowo rozwiązany, albo kobiety na emeryturze będą zajmować się dziećmi co ułatwi zdecydowanie się na dziecko, albo będą dużej pracować.

Dodatkowo według TK to jest powód niższego wieku emerytalnego kobiet, więc trzeba zacząć tego wymagać.
Wiele moich znajomych nie decyduje się na drugie dziecko z powodu traumy jaką przeszło podczas porodu.

@Melisandre: to jest strasznie ignorowany temat, ja się trochę interesuję dzietnością i demografią i na własny użytek zrobiłam kiedyś taki mały sondaż na rodzicach jedynaków dlaczego zrezygnowali z kolejnych dzieci i 50% wskazało na niechęć do ponownego przechodzenia przez ciążę. 38% na zdrowie psychiczne