Wpis z mikrobloga

• 0
Powiedzcie mi, dlaczego w innych krajach szczyt fali covidowej jest taki krótki, kilka dni wzrosty i siup mniej a w Niemczech już chyba od ponad Miesiąca liczby rosną i jeszcze szczyt nawet nie nadszedł a co dopiero spadki.

#niemcy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kat88: Niemcy testują jak p------i. W Polsce ciężko w ogóle o test. Moi rodzice byli chorzy niedawno. Mama dostała test, wynik pozytywny. Ojciec po kilku dniach zachorował i mu powiedzieli że skoro żona pozytywna to po co mu test. No i w Niemczech w pracy, szkole, przedszkolu codziennie test. Więcej wykrywają chyba.
  • Odpowiedz
po prostu niemiecki rząd tak zdecydował. Muszą mieć swoje polityczne powody

@spoxman: @kat88: Sprawny ten niemiecki rząd, na dyżurze w zeszłym miesiącu zapchał u nas pacjentami z przeziębieniem całą intensywną terapię i nie bylo jak pacjentów operować. To były fajne cztery nocki pod rząd. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Strahl sytuacja się jakoś poprawia w szpitalach? No bo właśnie mnie zastanawia, że w innych krajach jest jakiś okres, kiedy mówią o szpitalach, o ich zapchaniu itp ale za jakiś czas sytuacja się poprawia a w Niemczech mam wrażenie, że nie poprawia się nic, bo ciągle tylko czytam jak w szpitalach jest źle, jak są na skraju wydolności itp. A z drugiej strony mamy coraz więcej krajów, które mówią, że jest
  • Odpowiedz
@kat88: Szpitale sa cały czas na skraju wydolności bo się w miarę możliwości dalej robi wszystko starym trybem plus do tego jest dodatkowe obłożenie covidowcami. Chaos panował może do lipca 2020, później jak najszybciej starano się wrócić do normalnego funkcjonowania żeby nie narobić tyłów. No i tutaj "skraj wydolności" to coś, co w Polsce byłoby fantastycznym obsadzeniem szpitali. Inna ciekawostka jest taka, że jak całą pandemię mieliśmy na oddziale cały
  • Odpowiedz
@kat88: Rząd zarządził masowe testy, żeby udowodnić masowe chorowanie. Gdyby testów było mniej, to masy ludzi nie dowiedziałyby się, że są śmiertelnie chore, chodziły dalej do pracy, szkoły i prawdopodobnie nie poszły się szczepić. Cyferki i wizja tego że wszyscy chorują + media napędziły szczepienia.
Druga rzecz to szczepienia. Niemcy chyba uważają że Pfizer jest niemiecki, szczepionka więc także. Ta niemiecka szczepionka uratuje świat przed pandemią, więc szczepią się swoją
  • Odpowiedz