Wpis z mikrobloga

#excel
excel 2016
Mam plik co miesiac plik w takim samym formacie, tylko inne wartosci. chcę zrobić zapytanie power querry żeby go trochę obrobić - jak lepiej, zrobic zapytanie z table czy z zewnetrznego źrodla? bo mam problem ze zródla wykrzacza formuly a z table przerabia oryginalna tabele i zadne sposob nie dziala ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polinik: nie mam ze źrodła samej opcji, niestety excel 2016;/
chodzi o to żebym co miesiac nie zmieniał zapytania, tylko podgrywał nowe źrodło danych - jak to najlepiej najłatwiej zrobic?
  • Odpowiedz
@xmajami: No w Power Query - wskazujesz katalog w którym są dane, jak podmienisz/dodasz kolejny comiesięczny plik -- to zostanie to odświeżone i przeprocesowane wedle ustalonych reguł.
Z Power Query ładujesz dane do Power Pivota i tam sobie robisz co tam masz ochotę robić po powerpivotowemu.
  • Odpowiedz
@Polinik: ok dziękuję, czyli nie da się żeby ciągnęło z zakładki w skoroszycie co jest napisane zapytanie. Bo chciałem miec tą "baze" oryginalną w tym samy pliku i zeby z niej zawsze ciagnelo tylko ją podmieniac, ale ok to bede ją po prostu dorzucał zawsze :)
  • Odpowiedz
@xmajami: PQ może pobierać dane z dowolnego źródła - z arkusza tego samego skoroszytu, z dowolnego innego pliku, z sieci, z hurtowni danych itd. Źródła te można również mieszać, np. pobrać stałą część z arkusza i dociągnąć resztę z plików.
  • Odpowiedz