Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 780
@alkoholik000: Produkcja mięsa, a w szczególności wołowiny ma negatywny wpływ na środowisko. Ogromne zużycie zasobów w postaci paszy i wody, karczowanie lasów pod pastwiska i na uprawę paszy, ostatecznie wpływ na globalne ocieplenie. Skoro coś tworzy negatywne efekty zewnętrzne, a nie jest to uwzględnione w cenie produktu, to należy to opodatkować. Coś takiego nazywa się podatkiem Pigou. Lub posługując się wolnorynkowym językiem, tak jak "nie ma darmowych obiadów", tak "nie ma
h.....i - @alkoholik000: Produkcja mięsa, a w szczególności wołowiny ma negatywny wpł...

źródło: comment_1644147583TqZCP5rvh1Tyj8zC8Fv8r6.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
ograniczania wolności innych


@kuna999: idąc jego tokiem rozumowania, to jest to wolnościowe. Jezeli uznamy, że produkcja mięsa ma duży wpływ na globalne ocieplenie, to wolność do jedzenia mięsa jest jak wolność do palenia oponami. W końcu twoje opony i twój komin.
  • Odpowiedz
@alkoholik000: ale ta laska ma racje. Jeżeli mięso by kosztowało tyle ile faktycznie kosztuje jego wytworzenie to 1kg piersi z kurczaka nie kosztowałby 18zł tylko dużo więcej. Dr Tomasz Rożek się fajnie na ten temat wypowiadał.
  • Odpowiedz
@alkoholik000: zamiast przekonywać kilka miliardów ludzi że jedzenie mięsa jest złe, wolałbym żeby dofinansowali pracę naukowców. Tak żeby szybciej stworzyli oni syntetyczne mięso, które będzie tańsze w produkcji, może nawet smaczniejsze?, bardziej ekologiczne i żeby zachowywało się jak mięso przy obróbce termicznej.

Jak takie coś przejdzie, to konsument wybierze to co się bardziej opłaca i nie będzie trzeba nikogo namawiać.
  • Odpowiedz
@hitori: No fajnie, tylko teraz zwróć uwagę ile tego białka jest w takim tofu. Jakbym chciał przyjąć tyle białka ile jem do tej pory przez takie tofu czy inną fasolę to bym się spasł jak świnia.
Chciałbym nie jeść mięsa ale jak chciałbym jeść dużo białka w stosunku do węglowodanów i tłuszczów to bym splajtował.
  • Odpowiedz
  • 10
zamiast przekonywać kilka miliardów ludzi że jedzenie mięsa jest złe, wolałbym żeby dofinansowali pracę naukowców. Tak żeby szybciej stworzyli oni syntetyczne mięso, które będzie tańsze w produkcji, może nawet smaczniejsze?, bardziej ekologiczne i żeby zachowywało się jak mięso przy obróbce termicznej.


@bzyku95 Nie prościej dofinansować naukowców żeby wyhodowali złote rybki spełniające życzenia?
  • Odpowiedz