Aktywne Wpisy
Szarmancki-Los +91
Zawsze jak gram w gierki to robię to jednym schematem, mianowicie być jak najbardziej szlachetny i nie popełniać żadnych przestępstw, o ile to jest niezbędne fabularnie.
Jeśli mogę komuś darować życie to daruję, jak mogę odmówić nagrody za wykonanie zadania to odmówię, nigdy nie kradnę przedmiotów jeśli jest możliwość zdobycia ich w sposób legalny(chociaż wiadomo, zawsze plądruję zwłoki pokonanych przeciwników, nie wiem czy liczy się to jako kradzież).
Nawet jeśli już gram
Jeśli mogę komuś darować życie to daruję, jak mogę odmówić nagrody za wykonanie zadania to odmówię, nigdy nie kradnę przedmiotów jeśli jest możliwość zdobycia ich w sposób legalny(chociaż wiadomo, zawsze plądruję zwłoki pokonanych przeciwników, nie wiem czy liczy się to jako kradzież).
Nawet jeśli już gram
wfyokyga +160
Dobranoc
Ile Wokulski wydał na Łęcką? – analiza
Historia Stasia Wokulskiego oraz Izabeli Łęckiej obfitowała we wiele wzlotów oraz upadków, a bardzo ważną część ich wspólnych zdarzeń stanowiły pieniądze, które zdawały się mocno wpływać na perypetie bohaterów. Z racji, że mamy dzisiaj luźniejszy dzień, postanowiliśmy przedstawić Wam analizę podsumowującą wszystkie wydatki Wokulskiego w celu zdobycia Panny Łęckiej.
W wydatki wliczamy bezpośrednie prezenty, ale również koszty poniesione pośrednio na rzecz miłości do Izabeli. Oto wszystkie, które udało nam się zidentyfikować:
- kamienica (90 tysięcy rubli)
- srebrna zastawa (5 tysięcy rubli)
- klacz Sułtanka (800 rubli)
- ofiara na „ochronkę” (1000 rubli)
- wypłacenie astronomicznej nagrody dla dżokeja (600 rubli)
Wyżej wymieniliśmy wszystkie wydatki Wokulskiego, które są nam dokładnie znane. W dodatku zakupił on wiele rzeczy, których cena nie jest znana:
- kwiaty, wieńce
- weksle, obligacje
- powóz
- album Warszawy oraz inne prezenty na koncert
- wynajem klakierów na koncert Rossiego
- uregulowanie długu w stajni za opiekę nad koniem
- napiwki (wynosiły średnio od 2 do 5 rubli)
- opłacanie lichwiarzy
- specjalnie przegrywał w karty
- lekcje angielskiego
- opłaty za podróż do Paryża
W tym przypadku postaraliśmy się oszacować ceny poszczególnych rzeczy na podstawie faktu, iż według tekstu „Lalki” kalosze kosztowały 2 ruble oraz 50 kopiejek, a portmonetka – 3 ruble. W dodatku, na podstawie tekstów ekonomistów historycznych, ówczesny rubel w przeliczeniu na dzisiejsze to mniej więcej 67 złotych, a 1 kopiejka – 7 groszy (tamtejszych, czyli dzisiejsze 4,69 zł). Niestety z różnych względów nie wszystkie opłaty są możliwe do wyliczenia. Zatem:
- kwiaty, wieńce – około 120 rubli
- weksle – około 1000 rubli
- powóz – około 8000 rubli
- album oraz małe prezenty – około 150 rubli
- wynajem klakierów – nieznane
- napiwki – około 30 rubli
- opłacanie lichwiarzy – nieznane
- specjalnie przegrywał w karty - nieznane
- lekcje angielskiego (Stawska za godzinę zarabiała 40 ówczesnych groszy, co równało się 20 kopiejkom) - nieznana ilość lekcji
- opłata za podróż do Paryża – nieznane
Łącznie Wokulski wydał: 107 500 rubli (+ spore koszty podróży)
Warto wspomnieć, że Wokulski posiadał wówczas majątek mniej więcej 450 000 rubli, czyli można łatwo obliczyć, że przeznaczył na Pannę Izabelę prawie 1/4 swojego majątku (na dzisiejsze – 7 202 500 złotych). Odpowiada to w przybliżeniu wartości 72 przeciętnych rocznych pensji Polaka w końcówce XIX wieku.
Odpowiedź: Wokulski przeznaczył na miłość do Izabeli Łęckiej minimum 107 500 rubli (7 202 500 dzisiejszych złotych), co stanowiło około 25% jego majątku.
Jestem administratorem strony "Obliczenia i analizy w rapie" z facebooka, co jakiś czas będę wrzucał na tag #oia różne analizy czy obliczenia z naszego fanpage. Są to posty dotyczące głównie muzyki, lecz często także popularnych książek (jak ten wpis).
FB: Obliczenia i analizy w rapie
IG: @rapowy_matematyk
#wokulski #lalka #ksiazki #szkola #licbaza #matematyka #analiza #kultura #waluty #oia
@koba01: o ile co do kwoty w rublach ciężko się przyczepić to chyba wartość w dzisiejszych złotówkach (a już szczególnie przeliczenie na średnie ówczesne pensje) jakoś mi się nie skleja. W powieści mamy kilka innych przykładów pensji:
- subiekci u Wokólskiego (a
Z głodu akurat by nie umarł, bo był młodu i pracę by znalazł.
https://www.wykop.pl/link/6157207/lalka-delirium-to-czego-nigdy-nie-uslyszelismy-w-szkole/strona/5/
@puto: Właśnie na podstawie tej lektury można nauczyć się jak nie być cuckoldem, to jest wręcz doskonały przykład. Mamy bohatera, którego stać na wiele, potrafi zarabiać pieniądze i zmieniać życie ludzi, zamiast np. zainwestować w "metal lżejszy od powietrza" i zmienić przyszłość, to się zabujał w głupiej lasce i prawdopodobnie kończy tragicznie. To nie jest żaden
Komentarz usunięty przez autora
Podobnie może i było z klaczą czy zastawą (już szczegółów teraz nie pamiętam) ale to już są drobiazgi. Tym
Jeśli ktoś jednak chce więcej to zapraszam na naszego fb Obliczenia i analizy w rapie (https://www.wykop.pl/wpis/63544895/#comment-225251235)
@koba01: what? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Polonistka powiedziała mi że miał ok 300 000 rubli w gotówce i 50k w dobrach