Wpis z mikrobloga

#programista15k jakie pytania zadajecie firmie podczas procesu rekrutacyjnego? Zarówno na temat projektu w którym mielibyście brać udział jak i warunków pracy czy kultury firmy?

Kilka ode mnie:
- Jak wyglądają ścieżki rozwoju po senior developerze?
- Jeśli zespół czuje potrzebę zrefaktoryzowania części kodu, jak trudno jest uzyskać na to zasoby?
- W jak dużej ilości spotkań zwykły regular/senior developer musi uczestniczyć?
- Jak duża jest rotacja pracowników?

#programowanie #pracait #praca #pracbaza
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurix:
- Ile jest juniorów i seniorów w zespole
- Jak dbają o jakość kodu
- Czy są jakieś części legacy systemu wymagające utrzymania
- Jakie mają testy i jakie jest pokrycie kodu
- Jak biznes przekazuje im zadania, czy mają acceptance criteria
- jeżeli to jest rozmowa z teamleaderem to pytam co robi w przypadku, kiedy biznes domaga się nowej funkcjonalności szybciej jest to możliwe do wykonania: czy robi
  • Odpowiedz
@Jurix: czy są jakieś c-----e systemy typu GlobalProtect czy inne chujstwa, czy trzeba rozliczać i monitorować swój czas, czy nie ma windows only (tak w jednej firmie gdzie pracowałem nie można było mieć linuxa XDD), jak wygląda proces rozwoju, czy wyjazdy na konferencję są sponsorowane, czy lead jest techniczny czy odpowiadam przed jakimś oszolomem.
Ogólnie pytania można mnożyc xD
  • Odpowiedz
@Jurix: Dorzucam kilka:
- Jak wygląda proces CI / CD?
- Jak często i w jaki sposób wdrażane są nowe wersje aplikacji na środowisko produkcyjne?
- Czy i w jaki sposób zachowywana jest kompatybliność wsteczna podczas rozwoju / wdrażania nowych wersji aplikacji?
- Jak wyglądają kwestie utrzymania?
- Jak wygląda kwestia podglądu / weryfikacji danych na środowisku produkcyjnym? Czy developerzy mają do nich dostęp w trybie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Jurix:
- czy przelozony jest techniczny
- ilu jest juniorow w firmie i czym sie zajmuja; analogicznie co do seniorow
- czy maja wlasny produkt czy sa softwarehousem
- czy wiedza na jakie stanowisko i do jakiego projektu mnie zatrudniaja, niech o nim opowiedza
- skad potrzeba zatrudnienia na to stanowisko - czy jest duza rotacja pracownikow w firmie, czy ktos odszedl i dlaczego, a moze projekt
  • Odpowiedz