Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#gielda

Usunąłem poprzedni wpis, bo zapomniałem o najważniejszej rzeczy xdd Pytałem o ETF Short.

Czy jest jakiś nielewarowany short ETF na SP500 lub Nasdaq 100 notowany w Europie lub w USA w mBanku?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PrzywodcaFormacjiSow: właśnie chciałem ci odpisać w poprzednim że nie powiedziałeś czy ten ETF pod zielone czy czerwone a tu cyk, nie ma takiego wpisu. Na XTB jest sporo ETFów na shorty, na różne mieszane kompozyty, nie tylko sam SP500. Osobiście nie uważam tego za dobry pomysł. ETFy służą do długoterminowego pasywnego inwestowania a indexy są skonstruowane tak żeby rosnąć w długim terminie. Imo, jak to mówią, pourywa ci łapki. Nie
  • Odpowiedz
  • 1
@zgredas: To jest to. Dzięki :)

@europa: CFD na index ogólnie jest ok, ale od kiedy xtb wprowadziło swapy to trzymanie dłużej o ile trend pozwala (przesuwanie SL) jest utrudnione. ETF wskazany przez @zgredas ma opłatę 0,5% w skali roku, a cfd na rok w xtb o ile dobrze liczę to 1,7% rocznie. Poziom opłat zachęcił mnie do poszukania czegoś innego.
Ale cfd ma coś czego etf
  • Odpowiedz
  • 0
@europa: Na IKE też można, choć nie spodziewam się gigantycznych zysków po takiej spekulacji, więc tutaj podatek nie ma aż tak dużego znaczenia, a w razie niepowodzenia głupio tracić limit w taki sposób. Ale czemu nie :)
  • Odpowiedz
  • 1
@europa: Póki co rozglądam się za instrumentami. Nie wykluczam wejścia w short, ale póki co nie widzę odwrócenia trendu, więc obecnie shortowanie to zły pomysł. To co jest teraz wygląda na zwykłą korektę.
Jeśli nie będzie nowego ATH (kolejny niższy szczyt) to można zacząć zadawać pytania czy trend się odwrócił. Póki co tego nie ma. Ale mam też po prostu ochotę na jakiegoś shorta xd

Poza tym można realizować jednocześnie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PrzywodcaFormacjiSow: dokładnie to samo pomyślałem na zamknięciu sesji jak mnie z esek powywalało. Fed znowu odpali drukarki i lecimy do góry a że ja nie chce dalej siedzieć w wykresach od rana do nocy to myślę na tej korekcie dobrać jakieś ETFy surowcowe (spółki wydobywcze na metale szlachetne są niedowartościowane), może półprzewodniki i coś z serii QQQ. Przyjrzyj im się. Mają ładne stopy zwrotu i nieźle na niektórych urwało teraz
  • Odpowiedz