Wpis z mikrobloga

@Strahl: @dsomgi00: podpinam sie pod opa
co oznacza "damit" w tym tekscie?

Will dich jetzt haben, das Ganze hier wird mir zu bunt
Mit Jim Beam in meiner Hand, mache den Moonwalk, frag mich nicht, warum
Ich bin reich, weil ich trag'
  • Odpowiedz
Ich bin reich, weil ich trag' 'ne Sonnenbrille im Club

Besitzer ist cool damit, weil er weiß, es gehört zu meinem Beruf

@fluorek: Właściciel (klubu) nie ma z tym problemu, bo wie, że to część mojej pracy.
  • Odpowiedz
@fluorek ist cool damit czyli luźno tłumacząc nie ma z tym problemu. Damit jak jest uzyte bez rekcji w srodku zdania oznacza natomiast "dzieki temu" , "dzieki czemu". Wiadomo takie slowka jak damit wlasnie tez mnie mylily na poczatku bo zazwyczaj stoja w rekcji z jakims czasownikiem.
dsomgi00 - @fluorek ist cool damit czyli luźno tłumacząc nie ma z tym problemu. Damit...
  • Odpowiedz
@dsomgi00: dzieki

Wiadomo takie slowka jak damit wlasnie tez mnie mylily na poczatku bo zazwyczaj stoja w rekcji z jakims czasownikiem.

MAM TAK SAMO TERAZ XDDD jakie było moje zaskoczenie jak dowiedziałem sie ze daneben nie oznacza tylko "obok tego" tylko "źle"
a teraz mam z damit, kurcze szkoda że nas takich "kłamstw" uczą, że to jest takie piękne i kolorowe, że da oznacza to, tym, tego i potem znaczenie przyimka czyli np. daneben obok tego xDD damit "z
fluorek - @dsomgi00: dzieki
 Wiadomo takie slowka jak damit wlasnie tez mnie mylily n...

źródło: comment_164312749217mx2HpliVBLB0sohe8KnJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@fluorek Dużo osłuchania z językiem i sam zaczniesz z kontekstu rozróżniać. To jak w polskim też jest mnóstwo takich słów. Wysłałem ci filmik z babeczką od gramatyki ona fajnie tlumaczy
  • Odpowiedz
MAM TAK SAMO TERAZ XDDD jakie było moje zaskoczenie jak dowiedziałem sie ze daneben nie oznacza tylko "obok tego" tylko "źle"

@fluorek: daneben oznacza obok, i kontekst o którym mówisz po prostu znaczy tyle, co "niepasujący", "nieodpowiedni". sich danebenbenehmen = zachowywac sie nieodpowiednio, danebentreffen = trafiac obok, czyli sie mylic. ;-)

Er hat nicht ins Schwarze, sondern voll daneben
  • Odpowiedz