Wpis z mikrobloga

Chcę kupić dysk zewnętrzny (może być normalny HHD z obudową), który posłuży mi jako archiwum zdjęć. Nie mam dobrych doświadczeń, więc chcę kupić 2x 2T/4T, jeden z nich posłuży jako backup. Najbardziej polecana firma/model do tego zadania? #dyski #hdd #backup #fotografia #komputery
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stevemaster: Wszędzie w rejestratorach do kamer stosuje WD Purple, średni czas życia bez badów około 5 lat przy pracy ciągłej. Seagate'y czy inne HGST umierały masowo i już tego nie używam. Na archiwa pomyśl o płytach M-DISC
  • Odpowiedz
@stevemaster: Do stricte archiwizacji pomyśl o M-disk
Jak to ma być pamięć dostępowa, to pomyśl o NAS.
Min. 2 zatoki na RAID1 (lusterko), choć rozsądne minimum to 4 zatoki na RAID10 lub RAID5/RAID6(przy min. 5 zatokach ale to przy większych dyskach).
Dyski do wyboru to Seagate IronWolfy lub WD Red (nie EFAX) i dyski bez zapisu SMR.
Są jeszcze serie do poważniejszych NASów i
  • Odpowiedz
WD Purple, zapisuję.

@stevemaster: To teraz go skreśl. Purple są zoptymalizowane pod kątem zastosowania w systemach monitoringu i mają inną strategię obsługi błędów.

W skrócie w "normalnym" dysku w przypadku napotkania błędu będzie on próbował skorygować go odczytując/zapisując ponownie i ponownie, czyli chwilowo wstrzymuje się odczyt czy zapis. Niefajnie gdy akurat nagrywa się jakieś włamanie.

W dedykowanym do monitoringu dysk nie koryguje tylko zapisuje dalej bo utrata kilku klatek obrazu
  • Odpowiedz